Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Meteorologische dienst geeft inzicht over metingen in Suriname

Meteorologische dienst geeft inzicht over metingen in Suriname

PARAMARIBO — De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) deelt data van metingen met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNM) om een beter begrip te hebben over klimaatverandering. De data van de metingen verricht door de MDS te Paramaribo is belangrijk voor weerinstituten wereldwijd.

Senior onderzoeker en projectleider waarneemstation Paramaribo, Ankie Piters, legt uit dat er vanuit de MDS veel aandacht wordt besteed aan het opleiden van mensen om de metingen te kunnen doen. “Er zijn nu zes goed getrainde personen daarvoor, die op hun beurt anderen trainen. Nieuwe mensen worden dus zo door de MDS zelf opgeleid”, stelt Piters.

Meeting

Drie keer per week wordt een radio- en ozonsonde met een weerballon opgelaten om metingen te verrichten van de hogere luchtlagen. Volgens Sergio Kadosu, directeur Onderzoek en Dienstverlening, is dit een van de belangrijkste taken die de MDS uitvoert.

De meetgegevens van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en wind én de hoeveelheid ozon op verschillende hoogten worden internationaal gedeeld met onder andere het (KNMI). De samenwerking tussen de MDS en de KNMI is in 1998 begonnen. Binnenkort zal er vanuit beide instituten een project worden gelanceerd.

ITCZ

De metingen die vanuit Paramaribo gedaan worden zijn erg belangrijk vanwege de ligging. Paramaribo ligt 5 graden ten Noorden van de evenaar. De Intertropische convergentiezone (ITCZ), een gordel van stijgende lucht rond de evenaar, is de grens tussen het weer op het noordelijk en zuidelijk halfrond.

Deze zone beweegt zich van het noorden naar het zuiden over Suriname. Thans bevindt de ITCZ zich ten Noorden van Suriname, en stroomt er lucht vanuit het zuidelijkhalfrond over het land.

Wanneer de ITCZ zich ten Zuiden van Suriname bevindt zal lucht vanuit het Noordelijkhalfrond over het land stromen. Hierdoor is het mogelijk dat er vanuit het MDS te Paramaribo de lucht uit zowel het Zuidelijk als het Noordelijk halfrond kan worden gemeten.