Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Met het diploma op zak begint nu het eigenlijke werk’

‘Met het diploma op zak begint nu het eigenlijke werk’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Uit deze groep zal de volgende bevelhebber of commandant landmacht of luchtmacht komen. Zij zullen deel uitmaken van de legerleiding over een paar jaar.” Deze verwachting heeft minister Krishnakoemarie van Defensie gisteren uitgesproken bij de uitreiking van het diploma aan de eerste achttien geslaagden van de officiersopleiding die een bachelor graad hebben behaald.

Met tromgeroffel werden de dertien mannen en vijf vrouwen begeleid bij binnenkomst. Zij hebben de eerste officiersopleiding onder de paraplu van de Surinaamse Militaire Academie afgerond en zijn bevorderd tot luitenant. De bestgeslaagde is Abigail Heidanus.

“Jullie zijn leiders van de krijgsmacht, blijf streven naar excellentie”

Commandant Justus Hew A Kee

Mogelijkheden

De planning was om de vierjarige opleiding in oktober 2020 af te ronden, maar vanwege de Covid-19-pandemie werd besloten de studenten langer te trainen. Majoor Brian Landveld van de Surinaamse Militaire Academie zegt dat ze gereed zijn gemaakt om verschillende functies op staatsniveau te bekleden.

Hij hoopt dat Defensie een programma mentorschap zal starten om jonge geslaagden te begeleiden. “Ik heb wel veel verandering gemerkt, zeker wat opleiding en scholing betreft sinds het aantreden van minister Mathoera en bevelhebber Werner Kioe A Sen.” Met een quote van Nelson Mandela – ‘Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen’ – moedigde Landveld de studenten aan zich verder te scholen.

Kioe A Sen kondigde aan dat voortaan alle officieren met een afgeronde middelbare opleiding de academische opleiding zullen volgen. “Zeventien jaar geleden stond ik ook op deze plek als jullie en ik kan vertellen dat ik veel heb geleerd van de ouderen en ik leer nu nog. Ik heb ook fouten gemaakt en voor moeilijkheden gestaan, maar leer uit fouten en maak er het beste van. Loop er alsjeblieft niet de kantjes vanaf.”

Mensgerichte opstelling

Justus Hew A Kee, commandant van de defensie opleiding, is trots met het resultaat. Het is volgens hem een zware opleiding. “Ze moesten soms oefenen zonder te eten, maar ze zijn zodanig opgeleid dat de bevelhebber ze nu naar Kwamalasamutu kan sturen”, zei hij plagend. Twee studenten zijn voortijdig uitgevallen.

Behalve leerstof over hun vakgebied hebben de kandidaten andere vakken bij gekregen, zoals logistiek. Ze hebben een plan geschreven voor een hindernisbaan op Zanderij dat klaar is om te worden uitgevoerd. “Met het diploma op zak begint nu het eigenlijke werk. Jullie zijn leiders van de krijgsmacht, blijf streven naar excellentie.”

Hew A Kee riep de geslaagden ook op om altijd mensgericht te handelen, omdat een militair altijd eerst mens is. Dat benadrukte ook de bevelhebber. Hij beseft dat het werk soms extra zwaar kan zijn, ook vanwege de vele veranderingen in de wereld, waaronder klimaatveranderingen, kunstmatige intelligentie en sociale media. “Met onze eigen sociaal-economische uitdagingen is het geen makkelijke taak.”

Attitude

Mathoera  vindt het vooral geweldig dat de militairen hebben gekozen voor een beroep waarbij het dienen van hun land op de eerste plaats staat, zelfs boven hun eigen leven. “U heeft laten zien dat u doorzettingsvermogen en discipline heeft.”

De minister vroeg de geslaagden te letten op hun attitude, “want succes in het leven hangt af van een goede attitude”. Ook benadrukte zij het belang van integriteit in het leven, maar ook in het werk. “Geen leiderschap zonder integriteit”, stelde de minister die daarbij werd ondersteund door de bevelhebber.

Ronni Benschop, de vorige minister van Defensie, en zijn staf werden ook bedankt aangezien zij de aanzet hebben gegeven voor de start van de militaire opleiding. Bij de diploma-uitreiking waren ook de militaire attachés van Brazilië, Nederland en de Verenigde Staten aanwezig. Hun landen ondersteunden de opleiding