Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mensenrechtenactiviste Regita Edenburg moet terug naar Suriname

Mensenrechtenactiviste Regita Edenburg moet terug naar Suriname

Mensenrechtenactiviste Regita “Asawini” Edenburg, die de Nederlandse nationaliteit heeft, moet terug naar Suriname. Dit werd vrijdag 2 juni door de Kort Geding-echter bepaald. De advocaten van Asawini hadden een Kort Geding aangespannen tegen haar uitzetting en hebben succes geboekt hiermee. Ook de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, werd erbij gehaald. Volgens de minister wordt Asawini teruggehaald naar Suriname. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend.

Amoksi zei bij de behandeling van het Kort Geding, dat de vrouw het land was uitgezet naar Frankrijk (Frans Guyana) vanwege logistieke redenen, maar hij erkende dat er fouten zijn gemaakt.

De verblijfsvergunning van Asawini werd recent ingetrokken, omdat zij een gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid, terwijl ze in eerste instantie was aangehouden voor diefstal. 

Afgelopen woensdag werd zij overhaast het land uitgezet. Vrijdagochtend bevond zij zich nog in Frans-Guyana. De familie heeft vrijdag ook een gesprek gevoerd met de Assembleevoorzitter, Marinus Bee. Bee kon echter niet veel voor de familie betekenen. 

De familie van Asawini zit momenteel met heel veel vragen omtrent de aanhouding en uitzetting van de vrouw. Het zou niet bekend zijn in welke toestand zij zich zou bevinden. Vernomen wordt dat Asawini zwaar bewaakt wordt door de Franse autoriteiten en de status heeft gehad van ‘persona non grata’. 

SK