Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mensenhandelaar Suriname uitgezet

Mensenhandelaar Suriname uitgezet

PARAMARIBO — D.Y. (59), mensenhandelaar deed zich voor als een grote ondernemer in Suriname. Hij heeft zijn slachtoffer overtuigd om een partnerschap aan te gaan en om zwaar materieel en andere werkmiddelen uit China naar Suriname te brengen voor het ontginnen van goud.

Bij aankomst in Suriname trof het slachtoffer een andere situatie aan dan was afgesproken. Zo was er geen sprake van een goudwinningsbedrijf, maar een locatie in het achterland met een tent waarin het slachtoffer de nachten moest doorbrengen. Het slachtoffer werd bedreigd en mishandeld, nadat hij liet weten, zich terug te trekken met al zijn equipment.

De Afdeling Trafficking in Persons (TIP) meldt op hun website dat de 59-jarige op 1 september door de Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname het land uitgezet, nadat hij twee derde deel van zijn straf heeft uitgezeten. De man is voorwaardelijk in vrijheid gesteld en mag op last van de minister van Justitie en Politie Suriname vijf jaar niet betreden.

D.Y. is op 6 augustus 2021 aangehouden nadat er door het slachtoffer aangifte is gedaan op het politie bureau te Meerzorg, die het onderzoek heeft overgedragen aan de afdeling TIP. Hij is vorig jaar op 27 juli, door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met aftrek van de tijd in voorarrest, voor mensenhandel, verduistering en eenvoudige mishandeling.