Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Mensen staan er niet bij stil dat de wellness branche ook voor toeristen belangrijk is’

‘Mensen staan er niet bij stil dat de wellness branche ook voor toeristen belangrijk is’

door Sharon Singh

PARAMARIBO — “Mijn missie is om het belang van mentale gezondheid te helpen begrijpen en te bevorderen. Niet alleen in een kantoor, waar cliënt en begeleider bijvoorbeeld tegenover elkaar zitten, maar bij mijn sessies maak ik gebruik van de therapeutische kracht van de natuur. Door deze toevoeging stappen we af van de traditionele manier van cliënten begeleiden bij het bereiken van hun doel”, vertelt life en adventure coach Kevin Danoe van ‘Inimi Life Coaching’ aan de Ware Tijd.

Danoe is actief bezig met het promoten van deze aanpak. Bezoekers konden bijvoorbeeld kennis er mee maken tijdens de Suriname Tourism Beurs vorige week woensdag. Een nieuwe gelegenheid doet zich later deze maand voor op de Nogosaribeurs bij Assuria Event Center.

Toeristen

In de Aziatische landen staat deze branche aan top. “Wij hebben dezelfde tradities”, zegt hij vergelijkend. “Mensen staan er niet bij stil dat de wellness branche ook voor toeristen belangrijk is. Ook zij ondervinden stress en willen een stressloze vakantie. Recreatieoorden, maar ook eigenaren van massagesalons, hebben hun belangstelling getoond voor mijn concept.”

Hij merkt de wil om samen te werken. De gesprekken moeten nog op gang komen. “We moeten kijken hoe we elkaar kunnen aanvullen in deze branche.” Hoe mooi is het als je op vakantie bent en kan genieten van traditionele massages in combinatie met therapeutische tours in de natuur.

Persoonlijke groei

Danoe: “Mensen denken vaak iemand depressief moet zijn om een life coaching sessie te volgen, maar dat is niet juist. Het kunnen eenvoudige opstoppingen zijn, waardoor iemand zijn potentie niet ten volle kan benutten.”

Het belangrijkste facet is motivatie en de creativiteit stimuleren. “Het gaat vooral om persoonlijke groei. Ken je zelf; doe aan zelfreflectie, waar sta je nu?, waar wil je naar toe? en hoe kan je dat bereiken?”

Lifestylecoach Kevin Danoe zegt dat een ‘simpele’ wandeling maken in het bos al ‘wonderen’ doet. [Foto: privécollectie]

Natuur

Een reden waarom mentale gezondheid geen prioriteit geniet is, omdat het geld kost. Maar volgens Danoe hoeft de behandeling niet duur te zijn. Overigens, hij vindt dat investeren in jezelf nooit te duur is, wanneer het rendement groter is.

Zijn programma behelst behalve indoor/onlinetrainingen ook begeleiding in de natuur. “Het kan zo duur zijn als je zelf wil, bijvoorbeeld door eenvoudig een wandeling te maken in het bos of zelfs een trip naar het binnenland. In de natuur draait onze creativiteit op volle toeren en kunnen wij tot rust komen.”

Danoe wijst erop dat de mens zonder natuur niet kan leven en verwijst naar zuurstof en het gevoel van herboren te zijn bij bezoeken aan het binnenland. “De therapielessen moeten ervoor zorgen dat die nieuwe energie blijft branden.” Zijn therapietrainingen bestaan uit korte meditatieoefeningen, positieve zelfpraat en positieve bevestiging.

Scholing

De lifestylecoach is al twee jaar bezig met dit concept, dat blijkt aan te slaan. In antwoord op de vraag hoe het is begonnen, zegt hij: “Ik heb altijd de passie gehad om mensen te willen helpen. Ook ik heb uitdagende periodes gekend in mijn leven en heb kennisgemaakt met verschillende begeleiders.”

Bij de organisatie Art and Science of Coaching deed hij de opleiding life coaching. Daarnaast heeft Danoe een training gevolgd bij de Suriname Speaking Academy. “Dat was heel leerrijk. Het zijn praktische lessen in presentatietechnieken en articulatie.” Deze sessies zijn belangrijk voor hem, omdat hij workshops verzorgd.