Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mensen kopiëren hersenactiviteit emoties

Mensen kopiëren hersenactiviteit emoties

Finse onderzoekers hebben gemeten dat mensen in groepen gelijke patronen van hersenactiviteit vertonen wanneer er sterke emoties ontstaan.

Het is al langer bekend dat mensen emotionele gelaatstrekken van elkaar overnemen. In het nieuwe onderzoek toonden MRI-scans dat zulke emotionele beleving niet alleen een uiterlijk verschijnsel is, maar dat ook in de hersenen identieke patronen ontstaan.

Proefpersonen keken in de studie naar korte ‘plezierige, onplezierige of neutrale’ filmpjes.

Vooral negatieve emoties blijken binnen een groep sterk collectief te worden beleefd, zo valt af te leiden uit het synchroniseren van hersenactiveit onder proefpersonen.

Met name de patronen in het centrale deel van de hersenen en in de frontaalkwab vertoonden daarbij grote gelijkenis, zo schrijven de Finnen in hun publicatie in het wetenschapsblad PNAS.

Wanneer individuen opgewonden raakten, activeerde dit bij anderen vooral zintuigelijke centra, waardoor ook bij de andere groepsleden hogere gevoeligheid voor tast en zicht optrad.

Omdat het kopiëren van emoties hoogwaardiger sociale interactie mogelijk maakt, denken de onderzoekers dat het een eigenschap is waar de mens evolutionair voordeel van heeft gehad.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: