Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Meerdere dorpen Boven-Suriname uit duisternis

Meerdere dorpen Boven-Suriname uit duisternis

Tekst en beeld Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — Met het overhandigen van nieuwe Caterpillar-generator zijn de dorpen Asidonhopo, Bofokule en Botopasi in het Boven-Surinamegebied uit de duisternis gehaald. “De generator kan twintig of meer jaren worden gebruikt als die goed wordt onderhouden”, hield minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen de bewoners van Botopasi zaterdag voor.

De bewindsman deed daarom een hartstochtelijke oproep aan de dignitarissen en de bestuursdienst om erop toe te zien dat de generator goed wordt gebruikt. Hij overhandigde de sleutel van de generator aan basya Harry Wens, die deze gaf aan bedrijfsleider Alexander Petrusi.

“De bedrijfsleiders blijken niet eens in staat de olie van de generatoren te verversen”

Oud-NH-medewerker Henny Josafat

Doordat de oude aggregaten defect waren geraakten, zaten de dorpen enkele maanden in het donker. Bewoners, die beschikken over zonnepanelen, boden een uitkomst aan dorpelingen die bijvoorbeeld hun mobiele telefoons konden opladen. Ook bij de aanmeerplaatsen was er licht, omdat die over zonnepaneel-lampen beschikken. Echter, het overgrote deel van het dorp was in duisternis gehuld.

Zonnepanelen

Abiamofo, die werd vergezeld door NH-onderdirecteur Valerie Lalji en districtscommissaris Ndepe Dinge van het bestuursressort Boven-Suriname, zei desgevraagd tegen de Ware Tijd dat zijn ministerie bezig is met het implementeren van de beleidsdoelen om betrouwbare energie te leveren in de diverse dorpen. Het uiteindelijke streven is om te zorgen voor 24-uurs elektriciteit in de dorpen.

Met het zonnepanelen project van Botopasi wordt deze maand een aanvang gemaakt. De technici zijn momenteel aan het afronden in Poeketie, in het oosten van het land. Wanneer het project van Botopasi wordt opgeleverd, zullen negen omringende dorpen mee profiteren van de energievoorziening. De zaterdag geschonken lichtmotor zal dan in het dorp blijven als back-up.

Op de vraag van de krant of en wanneer het binnenland voor elektriciteit zal betalen, antwoordde de minister dat het niet zo eenvoudig is om dit te regelen. “Er moeten allerlei berekeningen worden gemaakt. Wij dienen bijvoorbeeld eerst te weten wat de kostprijs is van zonne-energie.”

(lees verder onder de foto)

Geflankeerd door dc Ndepe Dinge (l) en hoofdkapitein Ronald Eduards (r) voert NH-minister Abiamofo het woord tijdens de krutu.

Krutu

De delegatie werd zaterdag onder het zingen van stichtelijke liederen begeleid naar de woning van hoofdkapitein Ronald Eduards. Thuis bij hem vond er een krutu plaats, voordat de nieuwe generator werd overgedragen.

Dorpsbewoner Henny Josafat wist daarbij te vertellen dat in de jaren zestig Botopasi zijn eerste lichtmotor kreeg van het toenmalige ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie. Hij was toen met de installatie en het onderhoud ervan belast. De gepensioneerde NH-medewerker benadrukte dat hij pas na zijn certificering in Paramaribo de lichtmotor mocht bedienen en aan het elektriciteitsnet mocht komen.

Hij sneerde naar de huidige bedrijfsleiders. “Deze blijken niet eens in staat te zijn de olie van de generatoren te verversen.” De minister reageerde daarop door te stellen dat de tijd van on the job-training voorbij is. “Het ministerie heeft een lesprogramma samengesteld en trainers zullen de medewerkers klassikaal onderwijzen in Paramaribo.” Firma Surmac, die de generatoren levert, zal de medewerkers trainen.

De NH-delegatie heeft zaterdag ook de dorpen Asidonhopo en Bofokule aangedaan om nieuwe lichtmotoren te overhandigen.

Basya Harry Wens (m) draagt de sleutel van de lichtmotor over aan bedrijfsleider Alexander Petrusi.