Meer dan duizend burgers van de Europese Unie zijn inmiddels geëvacueerd uit Soedan. EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt dat het ” een complexe, maar succesvolle operatie is geweest.”
Nadat dit weekend Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al meldden dat ze begonnen waren met het terughalen van burgers, komen ook de evacuaties van andere landen nu op gang. Spanje zegt de operatie te hebben afgerond en Denemarken heeft een groep van vijftien mensen uit Soedan weten te krijgen. Zweden en Canada hebben hun diplomaten en ambassadepersoneel geëvacueerd. China zegt een taskforce naar Soedan te hebben gestuurd en dat een “groep met personeel” veilig het land heeft kunnen verlaten.
In de Soedanese hoofdstad Khartoem is op 15 april hevige gevechten uitgebroken tussen het leger en wat ‘paramilitaire strijdkrachten’ worden genoemd.
Het land wordt sinds een coup in 2021 geregeerd door generaals in een Soevereine Raad. De paramilitairen die nu de aanval hebben ingezet noemen zich de RSF (Rapid Support Forces) en staan onder leiding van generaal Mohamed Hamdan Dagalo, de vice-president van die Raad. President van de Raad is generaal Abdel Fattah al-Burhan. Hij leidt het reguliere leger. De twee trokken samen op tijdens de coup van 2021, maar sindsdien heeft een verwijdering plaatsgevonden. Mohamed Hamdan Dagalo zegt nu dat de staatsgreep van 2021 een fout was die geen verandering teweegbracht in Soedan, maar de overblijfselen van het regime van Omar al-Bashir nieuw leven inblies.
De situatie tussen de twee groeperingen is daardoor al maanden gespannen. De twee generaals worden het niet eens over de vorming van een burgerlijke regering en daarmee de integratie van de RSF in het leger. De RSF ziet dat pas over 10 jaar gestalte krijgen, het leger wil die integratie in twee jaar afronden.
Aanhoudend geweld
Door aanhoudend geweld tussen paramilitairen en het reguliere leger van Soedan zijn mensen om het leven gekomen. Door het hele land verspreid zijn daarnaast honderden mensen gewond geraakt. Om meer doden te voorkomen hebben leiders uit de hele wereld de kemphanen opgeroepen te kappen met de vijandigheden.
De huidige patstelling komt in een tijd dat Soedan in een zware economische crisis verkeert. De werkloosheid is groot, en voedselprijzen zijn hoog, en dit was uitgerekend de reden waarom in 2019 de Soedanese Revolutie uitbrak die leidde tot de afzetting van militaire president Omar Al-Bashir. Een langdurig bloedig conflict tussen de militaire leiders in het land komt daarbij hoogst ongelegen, en kan desastreus uitwerken op een bevolking die toch al leeft op de rand van instorten.