Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Medisch mirakel

Medisch mirakel

Superfoetatie. Dat is de wetenschappelijke term voor de uiterst zeldzame situatie waarin een vrouw opnieuw bevrucht wordt tijdens haar zwangerschap. Het overkwam een vrouw uit Australië.

Sandra en David Searle, een koppel uit het Australische Perth, hadden altijd al gedroomd van een groot gezin. Toen de dokters Sandra enkele jaren geleden zeiden dat ze niet op natuurlijke wijze zwanger kon worden, twijfelde ze geen seconde. Ze zouden met ivf starten.

Met succes. Het koppel kreeg dankzij ivf al twee gezonde baby’s, maar nog was hun kinderwens niet gestild. Toen ze voor hun derde kindje gingen, gebeurde er iets uiterst zeldzaam. Niet alleen bleek tijdens een echo dat er twee kloppende hartjes te zien waren, maar ook dat de twee embryo’s zich in “verschillende fases van ontwikkeling” bevonden.

Wat was er gebeurd? In augustus van vorig jaar waren Sandra en David opnieuw aan een ivf-behandeling begonnen, zonder te beseffen dat Sandra achttien dagen eerder eigenlijk al op natuurlijke wijze zwanger was geworden. Tegelijk was ook de ivf succesvol. “Een medisch mirakel”, aldus de artsen.

Beetje eng
Er had ‘superfoetatie’ plaatsgevonden, het uiterst zeldzame fenomeen waarbij een vrouw (of vrouwtjesdier) nogmaals bevrucht wordt tijdens haar zwangerschap. Het ging namelijk nog maar om het tiende geregistreerde geval ooit. Wereldwijd.

“We waren in shock, dit hadden we echt niet zien aankomen”, getuigt David. Hij is intussen papa van vier, want in april werden zoontje Michael en dochtertje Poppy geboren, een broer en zus voor Georgia (5) en Fred (3). “Michael werd een paar weekjes te vroeg geboren en had in het begin wat probleempjes, maar ondertussen gaat het met allebei erg goed.”

Derde zwangerschap
“We hadden al veel geluk dat we één kindje konden krijgen, laat staan twee en daarna drie”, aldus David nog. “Toen we erachter kwamen dat we een 2-voor-1-deal hadden weten te krijgen voor de derde zwangerschap, was het spannend én tegelijk ook een beetje eng.”

“Ze deelden dezelfde baarmoeder en werden op dezelfde dag geboren”, pikt mama Sandra in. “Ze zijn wel op verschillende tijdstippen verwekt, maar wat ons betreft is het een tweeling.”