Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Marshallkreek heeft nieuwe en moderne kee wosu

Marshallkreek heeft nieuwe en moderne kee wosu

PARAMARIBO — Het dorp Marshallkreek in district Brokoponodo heeft een nieuw en modern rouwhuis, ook wel ‘kee wosu‘ genoemd. Het pand, dat een waarde heeft van ruim SRD 750.000, is gerealiseerd door een samenwerking tussen het marrondorp en Rosebel Community Fund (RCF).

Binnen de marrontraditie is de kee wosu een belangrijk voorouderlijk heiligdom, dat gebruikt wordt voor rituelen in verband met begrafenisceremonies. Basya Julian Eersteling was erg opgetogen over het bereiken van deze mijlpaal voor zijn dorp. “Dit is het laatste huis dat we allemaal zullen bezoeken op weg naar het hiernamaals. Het geeft me een goed gevoel dat deze gebeurtenissen voortaan in een prachtige omgeving kunnen plaatsvinden als iemand overlijdt”, merkte hij op.

“Dit is een heel belangrijke dag voor ons; de gemeenschap van Marshallkreek heeft als eerste dorp in Brokopondo een moderne kee wosu kunnen bewerkstelligen”

Basya Julian Eersteling

De opening van de kee wosu door Delvia Eersteling en de dorpsoudste van Marshallkreek. [Foto: RCF]

De dorpelingen hebben langer dan zes jaar geprobeerd om het project van de grond te krijgen. Uiteindelijk klopten ze bij RCF aan voor financiering. “Dit is dus een heel belangrijke dag voor ons, dat de gemeenschap van Marshallkreek als eerste dorp in Brokopondo een moderne kee wosu heeft kunnen bewerkstelligen”, aldus een trotse Eersteling.

Delvia Eersteling, voorzitter van de communicatiecommissie van Marshallkreek en trekker van het project, bedankte het RCF-bestuur voor de samenwerking. De ceremoniële overhandiging werd op 14 juli gedaan door RCF-vicevoorzitter Jerry Finisie, die Community Relations Manager bij Rosebel Gold Mines is.

RCF heeft als doel een bijdrage te leveren aan de Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder aan de gemeenschappen rondom de Rosebel-operatie. De stichting probeert dit doel onder meer te bereiken door projecten en activiteiten te financieren die duurzame ontwikkeling stimuleren.

[Foto:RCF]