Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Man Mit’ Man wil jonge mannen middels sport en spel waarden en normen leren

Man Mit’ Man wil jonge mannen middels sport en spel waarden en normen leren

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Door middel van sport proberen we de jongens volharding bij te brengen. Wanneer je tijdens het sporten moe wordt, heb je de neiging te stoppen, maar juist dan moet je doorzetten en volhouden.” Dit vertelt Reginald Cairo, directeur van stichting Man Mit’ Man, aan de Ware Tijd. Vijftien jongens tussen twaalf en twintig jaar hebben onder de naam ‘Boys 2 Men’ een succesvolle sportdag beleefd in De Dolfijn’.

Het initiatief komt van de stichting die jaarlijks jonge mannen in groepsverband via activiteiten, zoals filmavonden, waarden en normen bijbrengt vanuit een Bijbels perspectief. Getracht wordt hen een goed fundament te geven om als respectvolle jongens op te groeien tot mannen.

Overdenking

Veel jongeren hebben als vrijetijdsbesteding, zeker in de vakantie, scrollen op sociale media, op hun telefoon filmpjes bekijken en gamen. In de buitenlucht spelen bestaat bijna niet meer. Zondag vormde daarop een uitzondering. De jongeren mochten diverse sporten en spellen doen, zoals basketballen, zwemmen, touwtje springen en zaklopen.

Man Mit’ Man organiseerde vorig jaar een driedaags kamp in het bos achter Zanderij. “De jongens leren op die manier discipline, respect en eerbied voor elkaar, communiceren en volharden”, legt Cairo uit. Deze jaar werd gekozen voor één dag vol activiteiten.

Gestart werd met een overdenking uit het Bijbelboek 1 Timothëus 4:12 waar er vrij vertaald staat dat niemand een ander moet onderschatten vanwege leeftijd. “Het is belangrijk om zo jong mogelijk te beginnen God te dienen, maar zeker als jongeman.”

Daarom benadrukken de leiders tijdens de samenkomsten met de jongens altijd dat het gedrag naar hun omgeving, hun ouders en de leiding van de school, beter zal worden wanneer ze letten op hun levenswandel. “No kisi dondon atibron”, adviseert Cairo.

Beheersing

Eén van de focuspunten van dit jaar is dat Man Mit’ Man de jongemannen op het hart drukt om rein door het leven te gaan. “Dat kunnen zij doen door het Woord van God te kennen, omdat dit net een GPS voor het leven is.”

De directeur vertelt dat er, met name via de telefoon en de televisie, heel veel af komt op de man wat ervoor zou kunnen zorgen dat hij onreine gedachten begint te koesteren. “Wanneer een jongeman een meisje of dame ziet, moet hij weten dat hij zich moet beheersen. We zijn hier bij het zwembad waarbij er vrouwspersonen in een zwempak te zien zijn. Als man heb je soms de  neiging om twee keer om te kijken, maar beheersing is belangrijk.” Cairo zegt ook dat de jongens wordt geleerd dat, ongeacht hoe een vrouw is gekleed, ze – ook door jongemannen – altijd met respect moet worden benaderd en behandeld.