Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Maïsha Neus: ‘Organic niet de organisator van protest 24 maart’

Maïsha Neus: ‘Organic niet de organisator van protest 24 maart’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Organic Movement kan onmogelijk een claim leggen op iets dat gemeenschappelijk wordt georganiseerd.” Dit zegt Maïsha Neus, activist en trekker van de Organic Movement, naar aanleiding van berichten op vooral sociale media waarin wordt aangegeven dat het aangekondigde volksprotest van 24 maart van haar beweging uitgaat.

Neus legt desgevraagd tegenover de Ware Tijd uit dat om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren, is besloten om iedereen die eerder heeft geprotesteerd of een bijdrage heeft geleverd, te vragen om ondersteuning. “Op die manier is de naam van Organic in de brief die via Starnieuws is gepubliceerd, vermeld. Maar Organic is niet in de lead. Er zijn mensen van ons in de trekkersgroep, maar zo ook van andere groepen, zoals ‘Na Wi Sranan’”, verduidelijkt ze.

“Wanneer angst wordt gecreëerd onder de samenleving dan is het logisch dat een deel dan niet durft te gaan protesteren”

Waslijst aan eisen

Neus deelt mee dat de betrokkenheid van de samenleving enorm is. “Mensen uit verschillende buurten en districten hebben zich gemeld om te helpen met de mobilisatie.” De eerste eis van de betogers is dat de Kieswet per direct in behandeling wordt genomen door het parlement. “Maar we hebben een lange lijst met eisen. Wij gaan gefaseerd te werk omdat wij niet maar één dag actie zullen voeren”, laat Neus doorschemeren.

De start is vrijdag om tien uur ’s morgens op het Onafhankelijkheidsplein en het is volgens haar niet de bedoeling om door de stad te lopen. De activiste benadrukt dat het ook deze keer weer gaat om een vreedzame betoging en dat het niet klopt dat de organisatie heeft opgeroepen om te plunderen. “Ik ben sinds 2017 bezig  met vreedzame betogingen en ook die van Pakittow zijn altijd vreedzaam geweest.

Maar we moeten wel realistisch zijn dat oproepen tot plunderingen uit een bepaalde hoek komen. Of van regeringszijde óf van mensen die proberen demonstranten negatief te bestempelen. In elk geval komen ze niet van ons. We zijn onschuldig door een lokaal dagblad neergezet alsof wij aanmoedigen tot plundering.”

De activiste zegt dat ondernemers wel wordt geadviseerd om op de dag van het protest hun zaak gesloten te houden omdat zij op 17 februari enorme schade hebben geleden. “De veiligheid garanderen moet niet worden geschoven in de schoenen van activisten. Het is de taak van de regering om te zorgen voor de algehele veiligheid, want daarvoor betalen wij ook belasting. We doen daarom een beroep op de regering om niet slechts vijftig man te plaatsen zoals op 17 februari”, sneert ze.

Rancune

Neus zegt zich ervan bewust te zijn dat de regering “zeer rancuneus” is. “We moeten niet doen alsof we met een regering te maken hebben die begrijpt waar de pijn en de frustratie van het volk vandaan komt. Raoul Hellings en Sergio Gentle zijn na vreedzame betogingen toch ontslagen?” vraagt ze retorisch.

De brief voor oproep aan het protest is ondertekend door verschillende personen en organisaties, onder wie Marge Getrouw, Siebrano Piqué, Martin Atencio, Rendall Feller, Marcel Oostburg en vele andere Surinamers die ontevreden zijn met het regeringsbeleid en het slechte functioneren van het parlement.

Ook de namen van Organic Movement en Na Wi Sranan prijken eronder, maar een opvallend ontbrekende naam is die van Stefano ‘Pakittow’ Biervliet. Neus deelt mee dat hij bezig is zijn leven weer op rails te krijgen. Hij heeft wel laten weten met de groep te sympathiseren. “We moeten ons niet blind staren op bepaalde namen, want dat betekent niet dat die mensen niet ondersteunen.”

Ze stelt kennis te hebben genomen van intimidatiepogingen van de regering door onder meer extra traangas te laten halen. “Wij zijn ons ervan bewust dat wereldwijd het handelen van regeringsleiders is om activisten te criminaliseren teneinde zo het volk te onderdrukken. Wanneer angst wordt gecreëerd onder de samenleving dan is het logisch dat een deel dan niet durft te gaan protesteren.” Neus maakt duidelijk dat er geen vergunning zal worden gevraagd om te protesteren omdat dat in strijd zou zijn met internationale mensenrechtenverdragen.