Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mag je reizen tijdens je zwangerschap?

Mag je reizen tijdens je zwangerschap?

Helaas zijn er maar weinig studies beschikbaar over het effect van vliegen op een zwangerschap. Zeker als we kijken naar het effect op een vroegtijdige miskraam of de aanleg van de organen tijdens het eerste trimester, zijn er te weinig gegevens om te zeggen dat het al dan niet gevaarlijk is om te vliegen. Wat we wel weten, is dat iedereen bij vliegreizen die langer dan 4 uur duren, 2 tot 4 keer meer risico loopt op trombose-embolische processen. Daarbij verstopt een bloedprop een bloedvat door het langdurig stilzitten en de andere zuurstofverdeling in de lucht.

Zwangere vrouwen hebben 5 tot 10 keer meer kans op een trombose dan iemand die niet zwanger is. Tijdens de kraamperiode stijgt dat risico nog meer. Daarom worden zwangere vrouwen aangeraden om een stoel aan het gangpad te nemen, zodat ze makkelijk en regelmatig kunnen opstaan om eens rond te lopen. Ook kuitspieroefeningen en compressiekousen tot onder de knie kunnen helpen om het risico te verlagen.

Toch is vliegen tijdens de zwangerschap in principe veilig en bij de meeste maatschappijen toegelaten tot 36 weken. Check welke termijnen gelden bij de maatschappij waarmee je vliegt, want die variëren tussen de 32 en 36 weken.