Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Macron noemt aanval op Franse school ‘barbaars islamitisch terrorisme’

Macron noemt aanval op Franse school ‘barbaars islamitisch terrorisme’

De steekpartij op de middelbare school in het Franse Arras was volgens Emmanuel Macron het resultaat van “barbaars islamitisch terrorisme”. De Franse president zei dat een politie-interventie een poging tot een aanval in een andere Franse regio heeft voorkomen. Daarop paste Frankrijk het nationale dreigingsniveau aan naar de hoogste stand.

De steekpartij vond plaats op de middelbare school Gambetta in Arras. Een leraar kwam daarbij om het leven. Een andere docent en een bewaker van de school raakten ernstig gewond.

Volgens Macron probeerde de doodgestoken leraar anderen te beschermen. “Hij heeft zonder twijfel veel levens gered. Zijn ernstig gewonde collega’s hadden dezelfde moed.”

Een politie-interventie heeft er volgens Macron voor gezorgd dat een poging tot een aanval in een andere Franse regio is voorkomen. De minister van Binnenlandse Zaken geeft later op de dag meer uitleg over het ingrijpen van de politie.

De directeur van de middelbare school heeft besloten om de school zaterdag weer te openen. Studenten en docenten die dat willen, kunnen terugkomen. “De keuze is gemaakt om niet toe te geven aan terreur”, zei Macron

Verdachte riep volgens lokale media ‘Allahoe akbar’
De dader is door de politie gearresteerd, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vlak na de steekpartij op X. Volgens diverse lokale media heeft de verdachte “Allahoe akbar” (God is groot) geroepen, maar de politie heeft dat niet bevestigd.

De verdachte is volgens lokale media een twintigjarige oud-leerling. Ook zijn broer zou zijn aangehouden.

Het onderzoek is overgedragen aan de Franse terrorismebestrijding. De aangehouden verdachte is volgens de politie een Tsjetsjeen die al door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden.

Dat laatste detail is opvallend, omdat de Franse leraar Samuel Paty bijna drie jaar geleden door een geradicaliseerde Tsjetsjeen is gedood. De docent had tijdens een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond. Paty is op 16 oktober 2020 in Parijs onthoofd. De dader is daarna doodgeschoten door de politie.

Inmiddels heeft Frankrijk het nationale dreigingsniveau aangepast naar de hoogste stand. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maakte dat bekend na een overleg met de veiligheidsraad, waar ook president Macron bij aanwezig was. Volgens Darmanin betekent dit dreigingsniveau dat iedereen voorzichtig moet zijn.