Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Maandinflatie over mei 2,4 procent

Maandinflatie over mei 2,4 procent

De maandinflatie over mei is uitgekomen op 2,4 procent. Dit heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) uitgerekend. Dit is een aanzienlijke verbetering, nadat in april de inflatie nogal behoorlijk uit de band sprong, namelijk 5,9 procent. Dat wil zeggen dat de prijzen van goederen in april 5,9 procent duurder zijn geweest ten opzichte van de maand daarvoor.

Het inflatiecijfer over mei is meer in de trend van de maanden januari, februari en maart, respectievelijk 3,7 procent, 3,3 en 3.2.  De maandinflatie van april had duidelijk te maken met de koersontwikkelingen gedurende de periode maart tot en met eind april. Gedurende die periode gedroeg de koers zich erg onrustig. 

In genoemde periode is de koers van rond de SRD 34 voor de USD, gestegen naar rond de SRD 38. Die ontwikkeling vertaalde zich direct in de prijzen van goederen en diensten. Vanaf begin mei gedraagt de wisselkoers zich nogal stabiel. Die ligt al een aantal weken rond de SRD 38,20 voor de USD. De vrij stabiele koers vertaald zich in de maandinflatie van 2,4 procent over mei. Voor het eerst dit jaar is de maandinflatie onder de 3 procent gedoken.

De inflatieverwachting voor dit jaar wordt geschat op 36,4 procent. In 2022 bedroeg de jaarinflatie 54,6 procent, en het jaar daarvoor 60,7 procent.

SS