Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » LVV viert Wereldvoedseldag met seniorenburgers en jeugdigen

LVV viert Wereldvoedseldag met seniorenburgers en jeugdigen

PARAMARIBO — Seniorenburgers van stichting Kibri Mi en leerlingen en leerkrachten van de Openbare School Middenpad Kwatta zijn door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) betrokken bij de herdenking van Wereldvoedseldag 2023. De oudjes werden getrakteerd op groenten en fruit, terwijl OS Middenpad Kwatta in aanmerking kwam voor fruit, plantmateriaal en schaduwgaas.

Samen met minister Parmanand Sewdien werd het plantmateriaal in de grond gezet. LVV-medewerkers zullen met het schaduwgaas een plantenkas opzetten en samen met de leerlingen de tuin beplanten met groenten en fruit. Schaduwgaas biedt volgens het departement UV-bescherming voor planten, verbetert de ventilatie, vermindert de waterbehoefte en helpt de temperaturen te matigen. Het wordt voornamelijk gebruikt om de hoeveelheid zonlicht en warmte die de planten krijgen te verminderen. Dit helpt hittestress tijdens de zonnige en hete maanden te verminderen.

“Werken aan goed waterbeheer mag door agrariërs niet langer worden miskend”

LVV-minister Parmanand Sewdien heeft op OS Middenpad Kwatta geholpen met het planten van plantmateriaal. [Foto: LVV]

De Wereldvoedseldag wordt wereldwijd jaarlijks op 16 oktober herdacht, waarbij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) aandacht vraagt voor voedselzekerheid in de wereld. Het thema van dit jaar was ‘Water is life, water is food. Leave no one behind’. Volgens LVV richt dit thema zich op de cruciale rol van water voor het leven op aarde en water als basis voor het voedsel.

Water is van cruciaal belang voor de agrarische bedrijfsvoering, zei Sewdien. Hij wees erop dat de klimaatverandering grote schade teweeg heeft gebracht in de agrarische sector in alle delen van de wereld. Water is één van de belangrijkste productiefactoren in de landbouw en goed en voldoende water is daarom essentieel. Werken aan goed waterbeheer mag door agrariërs daarom niet langer worden miskend, benadrukt LVV.

Sewdien heeft maandag een bezoek gebracht aan het ressortkantoor Wanica-A van LVV. Door ressortleider Krishan Rambarse werd de bewindsman tijdens een rondleiding in de tuin ingelicht over de gang van zaken. De netheid en uitgebreide voorraad aan plantmateriaal op het ressortkantoor vielen op bij de bewindsman en zijn delegatie.

[Foto: fao.org]