Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » LVV-minister: ‘Onduidelijk waarom rijst op lokale markt zo duur is’

LVV-minister: ‘Onduidelijk waarom rijst op lokale markt zo duur is’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Niemand kan mij antwoord geven op de vraag waarom de prijs van rijst twee keer hoger is op de lokale markt dan die voor export.” Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vindt het niet kunnen dat er schakels zijn die daarvan profiteren, terwijl de consument, ook hij, het gelag moet betalen.

Volgens de bewindsman lijden ook de boeren daaronder. De padieprijs bedroeg vorig jaar tussen de SRD 800 en 900, terwijl deze volgens de minister tussen de SRD 600 en 700 is. Sewdien vindt dit niet realistisch omdat de wereldmarktprijs aan het stijgen is. Verschillende landen hebben vanwege klimaatsveranderingen hun productie stopgezet, waardoor er juist een schaarste is ontstaan.

Niet verantwoordelijk

Nadat de boeren vorig jaar hadden geklaagd over de lage opkoopprijs van padie heeft president Chandrikapersad Santokhi het platform rijst geïnstalleerd, waarbij alle stakeholders zaken hebben besproken en er een oplossing werd gevonden. Sewdien benadrukt dat zijn ministerie niet verantwoordelijk is voor de prijsbepaling. “Er wordt wel elke keer met de vinger gewezen naar LVV, maar de overheid staat er totaal buiten.”

Wat ook gebeurt, is dat een deel van de ondernemers samenwerkt met de Guyanese omdat er in het buurland een invoerrechtenvrije wet is. De Surinaamse ondernemers kiezen er dan vaak voor om via Guyana hun inputs te importeren en die daarna naar Suriname te verzenden. De komende maand zal de Surinaamse president een onderhoud hebben met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali waarbij dit onderwerp ook zal worden besproken.

BTW

Sewdien pleit er persoonlijk voor dat de wet Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) wordt herzien. “BTW is een dusdanige hebi geworden voor de boeren. Ik ben zelf deel van de regering, maar ik geef eerlijk toe dat de wet overhaast is goedgekeurd vanwege de druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)”, bekent de bewindsman. “Sommige boeren hebben BTW betaald vanaf januari, hebben deze ook gedeclareerd bij de Belastingdienst, maar nog steeds niet ontvangen. Hoelang ga je nog door om de overheid renteloos voor te financieren, terwijl het geld ontwaart?” Sewdien zegt persoonlijk te pleiten voor de sector want ‘zijn’ boeren lijden eronder.