Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Louis Giskus vereeuwigd

Louis Giskus vereeuwigd

Tekst en beeld Terence Oosterwolde

WANICA — Met de vernoeming van het Sea Boys Sportcomplex aan de Vredenburgweg is Louis Giskus donderdagavond vereeuwigd. ‘Oom Louis’ overleed een klein jaar terug – 30 september 2022 – op 72-jarige leeftijd.

“Een bijzondere dag”, zo sprak zoon Edson Giskus, penningmeester van Sea Boys. “Zijn passie, zijn leven was voetbal en dat alles is hier begonnen; eerst als speler en later als bestuurslid”, vertelde hij over zijn vader, die hij beschreef als “eenvoudig, sociaal bewogen, integer, eerlijk en betrouwbaar”.

“Zijn passie, zijn leven was voetbal en dat alles is hier begonnen; eerst als speler en later als bestuurslid”

Edson Giskus

Volgens de zoon vond het bestuur het meer dan terecht om het complex te vernoemen naar Louis Giskus vanwege diens uitzonderlijke prestaties bij Sea Boys, de Lelydorp Sportbond (LSB) en de Surinaamse Voetbalbond (SVB). “Ik ben heel erg blij dat het veld naar Louis is vernoemd en dat jullie na renovatie als Sea Boys verder kunnen. Ik denk dat jouw vader dat heel graag had gewild”, zei Johan van Geijn van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) zich richtend tot Edson.

Mooie herinneringen

Na zijn periode bij de SVB heeft de KNVB vanwege de goede samenwerking een beroep gedaan op Giskus om een handje te helpen bij projecten die betrekking hebben op sport en welzijn van de mensen in Suriname en het Caribisch Gebied. “Mijn vader heeft niet geschroomd de zaken pro Deo op zich te nemen. De KNVB heeft na zijn overlijden aan mij kenbaar gemaakt dat hij iets terug wil doen ter nagedachtenis aan mijn vader. Aangezien ons mini-kunstgrasveld aan vervanging toe was, is het voor mij geen moeilijke keus geweest om dat aan de KNVB voor te leggen.”

Na het voorstel in overweging te hebben genomen, gaf de KNVB zijn zegen eraan. “Het was overweldigend nieuws”, bevestigt de zoon. De KNVB en partners hebben een groot deel van de kosten gefinancierd. Het andere deel zal Sea Boys zelf financieren door onder meer verhuren van het veld. “We hebben hele mooie herinneringen aan de heer Giskus gehad, vandaar dat we het ook mogelijk hebben gemaakt om dit te realiseren”, aldus Aron Winter, ambassadeur van KNVB World Coaches.

Bewogen periode

Voor Van Geijn was het donderdag een emotioneel moment. Hij heeft twintig jaar heel nauw met Giskus samengewerkt. “En voordat ik hier naartoe vloog, bedacht ik me dat het de tweede keer is dat ik Louis niet ontmoet. Bij mijn allereerste keer was hij nog geen voorzitter (van de SVB, … red.) en nu omdat hij er niet meer is. Dat doet me wel wat”, zei Van Geijn met een brok in de keel. Hij kon er vorig jaar bij het overlijden van Giskus niet bij zijn, omdat hij door de KNVB was uitgezonden. Namens hem woonde Gerrit Sahertian de begrafenis bij.

Giskus junior vertelde dat de vereniging op 20 juni 2015 haar eerste mini-kunstgrasveld in gebruik nam op initiatief van zijn vader. Daarvoor werd een lening genomen bij De Surinaamsche Bank. Na één jaar werd het projectvoorstel, dat was ingediend bij het Staatsolie Sportfonds, goedgekeurd. “Dit kunstgrasveld gaf de vereniging een vaste bron van inkomsten. Door goed beleid en beheer hebben we ervoor gezorgd dat we het complex met eigen middelen en eigen mensen konden onderhouden en verder ontwikkelen.”

Echter, door de financiële crisis en Covid-19 werd het voor Sea Boys steeds moeilijker om het veld, de vereniging en het complex te onderhouden. “Wat in zoveel jaren met moeite was opgebouwd, was in een mum van tijd verwaarloosd en behoorlijk achteruitgegaan”, blikte hij spijtig terug. “Na de Covid-19-periode konden we de vereniging niet langer meer draaien zoals we dat daarvoor deden. Met pijn in ons hart hebben we jeugdelftallen moeten afstoten, vanwege tekort aan financiële middelen en mankracht.”

De penningmeester vertelde dat het afgelopen competitiejaar het eerste was dat Sea Boys geen enkel jeugdelftal had. “En als we dachten dat de ellende voorbij was, kwam ook het heengaan van mijn vader, onze stonfutu, onze voorie erbij kijken. Het waren donkere en minder prettige tijden …  zware dagen.”

Toekomst

Van Geijn hoopt dat de club met het nieuwe mini-kunstgrasveld weer kan gaan groeien en uit het dal komt. “Dat jullie financieel gezien de middelen en de mensen voor hebben om te zorgen dat de club weer gezond wordt en meerdere teams kan inschrijven, want de jeugd is de toekomst en daar leiden we ook de coaches voor op.”

De vernoeming van het Sea Boys Sportcomplex naar Louis Giskus werd donderdag gecombineerd met de heropening van het mini-kunstgrasveld en de uitreiking van certificaten aan de geslaagden van de KNVB World Coaches. LSB-voorzitter Haselhoef drukte de negen geslaagden op het hart dat ze niet alleen coaches zijn, maar ook opvoeders. “Jullie zullen vaak bezig zijn met jeugdigen. Men gaat naar jullie opkijken, dus gedrag speelt ook een rol.”

De nieuwe lichting KNVB World Coaches van Suriname nadat ze hun certificaat ontvingen.