Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Local nonsense

Local nonsense

SERIEUS!? / Ivan Cairo

Het nieuwe ‘modewoord’ dat tegenwoordig in zwang is, is ‘local content‘. Vooral in de hoogste regionen van de regering en in mindere mate bij de lagere echelons. Elk evenement met een beetje internationaal karakter wordt aangegrepen om te bazuinen over local content.

Worden productiedelingscontracten gesloten door Staatsolie: local content! Gaat de schaar door het lint bij de officiële opening van een eetcafé: local content! Word een toast uitgebracht ter gelegenheid van een bezoekend buitenlands staatshoofd: local content! Praten we in het buitenland over mondiale vraagstukken: local content!

De praktijk steekt wat het gepropageerde local content-beleid betreft schril af tegen wat met de mond wordt beleden

Al drie jaar is het local content van voren naar achteren en van achteren naar voren en nog meer local content van de zijkanten. Waarom zou er bij de opening van de derde energie-, olie- en gasconferentie dan ook niet worden gepraat over local content. De conferentie is het ultieme platform om daarover te praten. Dus werd het local content stokpaardje ook in Royal Torarica hard bereden.

Als woorden en gloedvolle toespraken ervoor zouden zorgen dat Suriname daadwerkelijk profiteert van local content dan by all means, praat er maar constant over. Hoe meer daarover, hoe meer ontwikkeling om meer lokale bedrijven en organisaties te betrekken bij economische activiteiten van buitenlandse passanten.

De praktijk steekt wat het gepropageerde local content-beleid betreft schril af tegen wat met de mond wordt beleden. Na drie jaar zijn de contouren van wetgeving die local content moet regelen in de verste verte niet te zien. Bij buurland Guyana is wetgeving op dit stuk krakkemikkig begonnen. We kunnen dus leren van de ‘fouten’ die daar zijn gemaakt.

Tot nu toe hebben we als samenleving nog niks concreets geconcipieerd aan wetgeving om ter goedkeuring aan het parlement aan te bieden. Hopelijk komen we er over een paar jaar, wanneer de eerste olie voor de kust al naar boven wordt gehaald, niet achter dat we local massaal achter het net vissen en wat zo vaak werd rondgebazuind local nonsense was.

ivancairo@yahoo.com