Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Livo-Yellow Birds volleybalfinale

Livo-Yellow Birds volleybalfinale

‘We hebben niets te verliezen’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Suriname krijgt met de uitschakeling van titelverdediger Yelyco een nieuwe kampioen in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Volleybalbond. Livo – voor het eerst in haar vijftien jarig bestaan in de finale – en semikampioen Yellow Birds binden vanaf woensdagavond negen uur de strijd in de Ismay van Wilgen Sporthal met elkaar aan.

“Het is onze eerste keer, dus we hebben niets te verliezen”, stelt Dean Kasdi van Livo desgevraagd tegenover de Ware Tijd. De ploeg uit Livorno en omgeving behaalde in de halve finale een clean sweep op de Scholen Volleybalvereniging (SVV). Yellow Birds daarentegen had alle drie duels nodig om titelverdediger Yelyco, waartegen het het loodje in de afgelopen tien finales steeds legde, van zich af te schudden.

“Nu gaan we knokken tegen Livo die zeker geen mindere tegenstander is, maar die in elk geval niet die ervaring in huis heeft en het mentaal overwicht om zo makkelijk van ons te winnen”

Fernando Rigters, coach Yellow Birds

“Ik heb gehoord dat de halve finaleserie tussen Yellow Birds en Yelyco de finale was. Dus dat maakt het nog spannender”, onderstreept Kasdi, die de stelling een “leuke uitdaging” vindt. De veelzijdige speler, die bezig is aan zijn tweede jaar bij Livo, en zijn teamgenoten zijn heel erg opgewonden voor de eindstrijd. “We are going to let the ball do the talking.

Belangrijk voor hem is dat blessures vermeden worden. “Ik moet wel zeggen dat de aanwezigheid van Joshua Dwarkasing en Zefanio Breinburg – beiden oud-spelers van de opponent – een grote rol hebben gespeeld. “Ze hebben heel wat ervaring meegebracht in het team. We hebben inmiddels ook een nieuw bestuur, dat ons heel veel support.” Kasdi geeft toe dat het nog passen en meten is. “We beloven niets aan niemand, maar kampioen worden in onze eerste finale…. zou een heel mooi verhaal zijn.”

Hoogtepunt

“Zowel voor mij als Livo is dit een hoogtepunt”, merkt Lionel Nabibaks op. “Het is nu om en bij tien jaren dat de spelers het spel begrijpen. De finale wordt heel spannend. Het publiek mag spanning en sensatie verwachten”, wil de coach van Livo nog even kwijt. Fernando Rigters kijkt heel optimistisch naar de komende serie. “Gelet op het beloop van dit jaar zijn we steeds beter gaan presteren tegen Livo”, onderkent de oefenmeester van Yellow Birds, dat in de algemene ronde alle drie confrontaties verloor.

“We hebben tegen hun wel nooit in de volledige samenstelling gespeeld, omdat mannen moesten werken of geblesseerd waren. Ik verwacht een pittige game, omdat we nu een volledig team hebben.” In de voorbereiding naar de kampioensstrijd is de focus vooral gelegd op “hoe kunnen wij in de verdediging met name het spel een beetje beter in ons voordeel trekken. En ook al zouden ze langs het blok komen, hopen we de ballen te pakken in het achterveld om dan weer in de aanval te kunnen gaan.”

Dean Kaski (6) vangt de bal onder meer gadegeslagen door teamgenoten Joshua Dwarkasing (l), David Pinas (8) en Zefanio Breinburg (12) op voor Livo in de competitiewedstrijd tegen Yellow Birds.

Rigters gelooft dat het kampioenschap dit jaar erin zit. “En dat is niet zo zeer omdat wij nu eigenlijk de zogenaamde favoriet zouden moeten zijn nu daar Yelyco eindelijk niet in de finale is, maar meer omdat wij een hele goede tegenstander zijn geweest naar alle andere teams toe.”

De nederlagen tegen Yelyco hebben naar zijn zeggen steeds gelegen aan het mentaal overwicht op het laatst en hun ervaring. Yellow Birds behaalde in 2008 haar zesde tevens laatste titel toen het een stop bracht aan dertien opeenvolgende kampioenschappen van Lyzecks. Rigters maakte toen als speler deel uit van dat team.

“Nu gaan we knokken tegen Livo die zeker geen mindere tegenstander is, maar die in elk geval niet die ervaring in huis heeft en het mentaal overwicht om zo makkelijk van ons te winnen. Het kampioenschap zit wat mij betreft, als ik het goed mag inschatten, erin.” De toeschouwers mogen volgens hem mooie wedstrijden verwachten daar beide teams aan elkaar gewaagd zijn en zeker mooie lange rally’s, harde aanvallen, hosselplay’s en een goede verdediging kunnen voorschotelen.

Spannende serie

Breinburg verheugt zich als geen ander op de finaleserie. “Livo heeft al altijd potentiële, krachtige spelers gehad, maar met hun nieuwe aanwinsten (doelende op zichzelf en Dwarkasing,…red.) lijkt een mooie kampioenschap erin te zitten”, onderstreept de power-hitter. “Het feit dat Livo het opneemt tegen mijn ex-club zal het ongetwijfeld een spannende serie worden vooral gelet op de kwaliteiten die ik bezit”, bluft hij.

Naar zijn zeggen zal niet alleen het fysieke een rol spelen, “maar boven alles het mentaal gedeelte.” Hij denkt dat hoe hij als individu en zijn teamgenoten met de druk van de tegenstander en het publiek zullen omgaan. “Het zit er dik in dat we kampioen zullen worden en alles eraan zullen doen om het binnen te halen. Gelet op de prestaties van dit seizoen (Livo verloor maar één duel en wel van Yelyco,…red.) hebben wij al laten zien wie we zijn. Play off time is another time dus we komen sterker.”

“De finale wordt heel spannend. Het publiek mag spanning en sensatie verwachten”

Lionel Nabibaks, coach Livo

Het publiek mag naar zijn zeggen verwachten dat het spectaculaire partijen zullen worden “met veel punten en mooie acties.” Anferney Schmeltz heeft in zijn twee jaren bij Yellow Birds een wezenlijke bijdrage helpen leveren. “Ik ben hongerig en gebrand om tegen Livo te spelen”, zegt de gedurfde aanvaller.

“Ze hebben in de reguliere competitie alle wedstrijden van ons gewonnen dus we hebben iets goed te maken.” Schmeltz wil zich op alle aspecten focussen “om me team te helpen. We hebben honderd procent van iedereen nodig zodat we als team elkaar kunnen opvangen en succesvol kunnen zijn.”

Teamgenoot Roberto Joval, die vijftien jaren terug ook al in het kampioensteam zat, gaat de komende match-up heel nuchter tegemoet. “Het is voor mij gewoon een nieuwe start richting ons uiteindelijk doel”, laat de routiniër optekenen. “Het maakt niet uit wie de tegenstander is, je zal uiteindelijk keihard moeten spelen als je kampioen wilt worden.”

Hij zal voor dit seizoen nu pas tegen de favoriet uitkomen. “Vergeleken met vijftien jaar terug, zal ik niets anders doen. Ik zal deze wedstrijd met dezelfde voorbereiding, focus en fighting spirit tegemoet gaan. Enige verschil is dat ik nu één van de oudere spelers ben, dus zal ik mijn ervaring gebruiken om het team richting het kampioenschap te helpen dragen.”

Ook hij is de mening toegedaan dat de toeschouwers een mooie serie mogen verwachten. “Beide teams zijn gebrand om kampioen te worden en zullen tot het uiterste gaan om dat te doen. Het is een “andere Yellow Birds”, vergeleken met de voorronde. Dus men hoeft geen optelsom te maken, omdat we in het regulier seizoen alle games hebben verloren”, waarschuwt Joval.

“Ik heb als speler nog nooit een serie van Livo verloren, zal ook niet mijn eerste worden.” De uitschakeling van rivaal tevens tienvoudig kampioen Yelyco ziet hij als een historisch moment. “Het is wel geen nieuwigheid, omdat we vorig jaar tijdens de Champions League al bewezen dat wij die mannen kunnen pakken. Het was meer een bevestiging dat het vorig jaar geen toeval was. Ik ben in elk geval blij dat Yellow Birds weer eens een jarenlange kampioen heeft onttroond en dat ik er deel van mocht zijn. Ben super trots op mijn teamgenoten. Dankzij hun ben ik nog zo gemotiveerd om voor het kampioenschap te gaan. One team, one dream”, aldus Joval.