Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Licht in tunnel voor gemeenschap Klein Henar

Licht in tunnel voor gemeenschap Klein Henar

KLEIN HENAR — “Door uitdagingen en een crisissituatie is het vandaag pas gelukt om de aanzet te geven voor een structurele, maar bovenal duurzame oplossing.” Dat zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag toen hij het startsein gaf voor de aanleg van een tweede waterbron in het verzorgingsgebied Henar in district Nickerie.

De Communicatiedienst Suriname schrijft in een persbericht dat bewoners van Klein Henar al ruim drie jaar geen water uit de kraan krijgen doordat de waterbronnen zijn leeg geraakt. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voorziet de mensen samen met de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) en de districtsautoriteiten van drinkwater, dat wordt aangeleverd door watertrucks.

Basisbehoefte

Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie benadrukte dat water een basisbehoefte is die essentieel is om te kunnen leven en zich gezond te kunnen ontwikkelen. Santokhi onderstreepte dat zijn regering voorstander is van een optimale een duurzame watervoorziening. Het besluit om twee nieuwe waterbronnen aan te leggen in Nickerie was daarom al een jaar geleden genomen tijdens een regeringsraadvergadering.

Santokhi noemde water een fundamentele menselijke behoefte, noodzakelijk voor een goede gezondheid en hygiëne, essentieel voor de landbouw en onmisbaar in de voedselproductie. Hij wees erop dat de Verenigde Naties een duurzaam ontwikkelingsdoel heeft dat is gericht op het verbeteren van de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Volgens hem heeft Suriname de potentie om water te bottelen en exporteren.

Kuldipsingh

De boorwerkzaamheden worden verricht door Kuldipsingh Group, die volgens NH-minister David Abiamofo de enige aannemer is met de expertise om te boren op een diepte van ongeveer driehonderd meter. De bewindsman sprak zijn erkentelijkheid uit aan Staatsolie dat de aannemer de ruimte heeft gegeven om te werken aan de aanleg van de waterbron. Kuldipsingh is namelijk bezig met boorwerkzaamheden voor het oliebedrijf.

SWM-directeur Clifton Lienga gaf aan dat er hard wordt gewerkt om andere gebieden in Nickerie te voorzien van kwalitatief water. Hij onthulde dat er ook een waterbron zal worden aangelegd in Paradise. Het nutsbedrijf heeft dinsdag een incassokantoor geopend in Wageningen.

President Santokhi, dc Gobardhan, NH-minister Abiamofo en SWM-directeur Lienga waren dinsdag aanwezig bij de ceremoniële start. [Foto: CDS]