Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Let op! Veiligheid eerst: Spuitbussen en hitte

Let op! Veiligheid eerst: Spuitbussen en hitte

Een verontruste burger deelt haar recente ervaring met het onverwacht exploderen van een aerosol can in haar keukenkast. Gelukkig waren zij en haar gezin boven op het moment van de knal, waardoor niemand gewond raakte. De explosie veroorzaakte echter wel flinke rommel.

Aerosol cans zijn eigenlijk spuitbussen, zoals haarlak, deodorant of insectenspray. Een spuitbus is een mechanisme dat is ontworpen om een ​​vloeistof, zoals verf, schoonmaakmiddel of smeermiddel om te zetten in een fijn verspreide mist. Ze werken doordat er vloeistof of product in zit, samen met lucht of gas onder druk. Als je op het knopje drukt, komt het spul eruit als een spray. Het zijn handige blikjes waarmee je makkelijk dingen kunt spuiten.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral bij warm weer, omdat er soms risico’s zijn, zoals het barsten van de blikken. Spuitbussen moeten altijd op een droge plaats worden bewaard, waar ze niet aan hoge temperaturen worden blootgesteld en zeker ook niet in afgesloten auto’s. De druk in het blik neemt toe met de temperatuur, wat explosies kan veroorzaken bij temperaturen van ongeveer 120 graden Fahrenheit.

Als de temperatuur boven de 120 graden stijgt, kan haarlak, zonnebrandcrème, verf of ander materiaal in een spuitbus ontploffen. Het is daarom belangrijk elkaar te herinneren om vooral voorzichtig te zijn met producten in aerosol cans, door de stijgende hitte. Neem voorzorgsmaatregelen om de kans op ongelukken te minimaliseren. Zet veiligheid op de eerste plaats en deel deze belangrijke herinnering met anderen in je omgeving. Een kleine inspanning om je huis veiliger te maken kan een groot verschil maken. 

En, gooi dit soort lege spuitbussen ook niet met ander afval op een brandstapel op het erf. Wordt het afval verbrand, dan komen de spuitbussen met een luide knal tot ontploffing en dat kan ernstige gevolgen hebben.

SD