Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Leiders Caricom en Cuba hebben informele bespreking

Leiders Caricom en Cuba hebben informele bespreking

PARAMARIBO — In de marge van de G77+China top die in Havana, Cuba, wordt gehouden is er zaterdag  een informele bijeenkomst geweest tussen delegatieleiders van de Caricom en de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez.

President Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) hebben geparticipeerd aan de besprekingen in het Palacio de las Convenciones waar de G77 wordt gehouden. Klimaatverandering, klimaatfinanciering, hervormingen van multilaterale instituties en belangrijke mondiale en regionale kwesties zijn besproken.

Cuba en de Caricom-leiders zijn het eens dat een rechtvaardiger systeem noodzakelijk is, waarbij de stem van de ontwikkelingslanden niet genegeerd moet worden. Daarnaast bestaat de noodzaak om het bestaande systeem diepgaand te evalueren en te hervormen.

Men denkt onder andere aan hervormingen bij de VN-Veiligheidsraad, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Daarbij moet gelijkheid en respect centraal staan. De regeringsleiders van de Caricom zijn solidair met Cuba en zien het land als een cruciale partner om vraagstukken in de regio op te lossen.

De jarenlange embargo tegen Cuba door de Verenigde Staten van Amerika moet zo spoedig mogelijk opgeheven worden. De Caricom en Cuba zullen de samenwerkingsgebieden uitbreiden en de bestaande samenwerking verder intensiveren. Ondanks de steeds veranderende politieke, sociale, economische en ecologische contexten is het partnerschap constant gebleven.