Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Leerlingen Openbare Nijverheidsschool brengen bezoek aan Koto Museum

Leerlingen Openbare Nijverheidsschool brengen bezoek aan Koto Museum

Leerlingen van de derde klas van de Openbare Nijverheidsschool, richting Mode, Creatie en Commercie, hebben donderdag 3 augustus een bezoek gebracht aan het Koto Museum in Paramaribo. 

De vakleerkracht Daniella Faerber geeft aan, dat er verschillende theoretische vakken zijn, zoals kostuumgeschiedenis, waar diverse kledingstukken van de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname worden behandeld. Zij vond het daarom een fijn idee om een educatieve dagtocht voor de leerlingen te organiseren, zodat zij de kledingstukken in de praktijk kunnen zien en alles dat nog erbij komt kijken. “Zo’n educatieve dagtocht kan ook de interesse bij de kinderen opwekken om de theorie toe te gaan passen. Bijvoorbeeld door zich te gaan bekwamen in het maken van koto’s of andere culturele kleding die nu veel gevraagd zijn bij feesten.”

Tijdens het bezoek werden de leerlingen door de curator van het Koto Museum, Christine van Russel-Henar, vooral gestimuleerd om commercieel te gaan denken. Hoe zij bijvoorbeeld met het geleerde een business kunnen opzetten. Ook werden ze aangemoedigd om niet alleen oog te hebben voor winsten, maar ook rekening te houden met klanten. Daarna hebben de leerlingen een rondleiding gehad in het museum. Niet alleen de koto’s werden bekeken, maar ook de sieraden. Ook hebben de leerlingen gezien hoe de keukens en kamers van de huizen van vroeger werden ingericht.

Tijdens het bezoek werd een van de leerlingen aangekleed door de curator en werd uitgelegd wat de diverse onderdelen zijn.

Van Russel beschermt het erfgoed van de Afro-Surinaamse cultuur en wil haar kennis graag met de leerlingen en studenten delen. Zij heeft namelijk ook veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis achter de kledingstukken en sieraden. Op elk vlak is er informatie beschikbaar, merkt zij op. Van Russel nodigt daarom ook andere scholen uit om een bezoek te brengen aan het museum. In november van dit jaar zal zij haar tweede boek uitgeven over koto’s en hun authentieke kleedwijze. Zij heeft reeds een eerste boek uitgegeven met als titel ‘Angisa Tori’.

De leerlingen vonden het een leerrijk bezoek en geven aan onder de indruk te zijn van het Koto Museum. Zij hebben heel veel informatie kunnen krijgen over de angisa’s en koto’s. Leerlingen merkten op dat de koto’s van vroeger veel mooier waren dan de koto’s van nu. Verder vonden ze het ook fijn, dat ze gestimuleerd werden om business minded te gaan denken. Namens de klas werd een presentje aan Van Russel overhandigd om haar te bedanken voor het bezoek dat zij mochten brengen aan het museum.
SK