Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Leerkrachten in binnenland zonder drinkwater

Leerkrachten in binnenland zonder drinkwater

door Samuel Wens

BOVEN SURINAME — Leerkrachten van sommige scholen in het binnenland hebben geen water en dreigen de scholen te sluiten en naar Paramaribo te gaan. “Wij moeten voor onze vaatafwas en om te baden naar de rivier en onhygiënisch drinkwater halen van kreken”, klagen de leerkrachten.

De krant sprak leerkrachten van OS-2 en VO Goejaba, OS Godo en EBG-school Kajana. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) is bezig na te gaan hoe dit probleem snel kan worden opgelost. Een leerkracht zegt aan de krant dat dit een jaarlijks probleem is. Een mogelijkheid zou zijn om een pompinstallatie te plaatsen bij de scholen.

“Op de vraag hoe de toiletten worden door gespoeld zeggen schoolleiders dat de kinderen vanaf klasse vier met emmers op school moeten komen. ‘Zij halen onder begeleiding van een collega water uit de rivier”

“Wij waren verrast bij terugkomst begin deze maand om tien van de veertien durotanks leeg aan te treffen,” stelt Masette Seedo, schoolleider van OS-2 Goejaba, de situatie. Alle watervoorraadtanks op de scholen- en onderwijscomplexen in het achterland staan leeg, omdat het minder regent door de aanhoudende droogte.

Op de vraag van de krant aan de schoolleiders hoe de toiletten op de scholen worden door gespoeld geven zij aan dat de kinderen vanaf klasse vier met emmers op school moeten komen. “Deze kinderen halen onder begeleiding van een collega water uit de rivier.” 

De krant verneemt dat mogelijk tijdens afwezigheid van de leerkrachten dorpelingen water bij hun durotanks hebben getapt. Ook is in enkele gevallen de kraan na gebruik niet goed dichtgedraaid, waardoor kostbaar water verloren is gegaan.

Mogelijke oplossing

Natasia Bennanon, directeur Administratief en Technisch Beheer bij het OWC Cultuur hoopt op regen, maar gelet op de weersvoorspellingen zal het vooralsnog droog blijven. Het ministerie zal volgens de directeur alternatieven moeten bedenken hoe de leerkrachten te voorzien van drinkwater.

Bennanon zegt dat er een tijd is geweest dat in samenwerking met de brandweer en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing de leerkrachten in het binnenland voorzien werden van drinkwater. “Dat alternatief wordt nu weer besproken met de organisaties”, zegt ze.

Voor zover de krant kon nagaan gaat het om ongeveer 250 leerkrachten die gedupeerd zijn. Mochten zij inderdaad naar Paramaribo teruggaan in afwachting op een oplossing  en de scholen zouden moeten sluiten, zo kort na begin van het nieuwe leerjaar dan zullen zo’n 4000 leerlingen  van 21 scholen weer geen onderwijs krijgen.