Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kwalificatiestructuur bij Concacaf onder vergrootglas

Kwalificatiestructuur bij Concacaf onder vergrootglas

INGEZONDEN

De methode die reeds jaren bij de kwalificatie van belangrijke toernooien bij de Concacaf (Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football) wordt gehanteerd moet mijns inziens binnen de kortste keren op de schop. Wie met een kritische blik naar dit verouderde en reeds jaren achterhaalde systeem kijkt, komt tot de conclusie dat dit slechts bedoeld is om de grotere en machtige voetballanden uit Midden- en Noord-Amerika te bevoordelen boven de kleine Caribische staten, waartoe ook Suriname, Frans-Guyana en Guyana behoren.

Recentelijk bij kwalificatie voor de Gold Cup is dat weer zo evident geworden. Via een gecompliceerde structuur georkestreerd door de invloedrijke bestuurders van de Concacaf, werd bepaald dat de kleine landen uit het Caribisch Gebied in eerste aanleg verdeeld over een aantal poules eerst strijd moesten leveren.

Wij moeten hier in het land ook ons huiswerk maken en zaken professioneel aanpakken

De besten hieruit zouden dan uitkomen tegen de kleine landen, die niet konden gedijen binnen de zogenaamde A-divisie van de machtigste voetballanden uit Midden-Amerika. In de opgezette Prelims zouden de kleine landen dan nog tegen elkaar moeten knokken voor nog enkele beschikbare plaatsen in de poulefase van de zeer toonaangevende Gold Cup van de regio.

Waarom zoveel omwegen? Precies hierin zit de omslachtige strategie om de grote landen te bevoordelen. Dit moet opengebroken worden en het Caribisch Gebied moet haar stem laten horen. Dit toernooi krijgt veel media-aandacht uit de gehele America’s en de rest van de wereld en de televisierechten die betaald worden zijn zeer lucratief.

Kennelijk moeten de kleine landen als Suriname niets hieraan verdienen en worden ze op een subtiele manier uit dit toernooi geweerd. Zij die de connecties en ingang hebben worden er dus maar beter van.

Let wel het bovenstaande heeft puur te maken met de bedenkelijke strategie op het bestuurlijke vlak van Concacaf om het Caribisch Gebied het moeilijk te maken om daar te komen. Wij moeten hier in het land ook ons huiswerk maken en zaken professioneel aanpakken.

Bij deze geven wij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ernstig in overweging om de overige Caribische eilandstaten te consulteren over de eerder aangehaalde aangelegenheid en een duidelijk standpunt daar omtrent te nemen. Dit standpunt moeten ze dan als Caribisch Gebied kenbaar maken aan het bestuur bij Concacaf.

Om hun standpunt kracht bij te zetten moeten ze aangeven dat de Fifa voorstander is van uniformiteit en transparantie bij activiteiten ter   ontwikkeling van de voetbalsport wereldwijd.

Bij de kwalificatie voor grote toernooien als de wereldkampioenschappen voetbal (WK), Europese Kampioenschappen (EK) Afrikaanse Kampioenschappen en bij Conmebol krijgen lid landen bij de respectieve confederaties een eerlijke en gelijke kans om zich te kwalificeren. Waarom kan dat ook niet het geval zijn bij de Gold Cup van Concacaf.

Lokaal plan

Een andere dimensie waar we ook naar moeten kijken bij de ontwikkeling van onze voetbalsport, is de inzet van onze diaspora jongens. Met hun input kunnen we heel ver komen. Wij hebben deze methode niet uitgevonden.

De machtige Fifa als wereld overkoepelende voetbal entiteit is zelf hiermee gekomen om uiteindelijk te bewerkstelligen dat de hegemonie van grote voetballanden in de wereld wordt genivelleerd. Maar naast de inzet van de diaspora zijn in mijn optiek nog drie aspecten die we niet uit het oog mogen verliezen.

Werken aan een gedegen jeugdopleiding. Een duidelijke visie hieromtrent bij de SVB en de aangesloten lid verenigingen. Daarnaast sleutelen aan het niveau van de lokale competitie en tenslotte het organisatorische managementniveau en de voetbal ideologie en spelopvatting van de SVB en de clubs.

Deze drie zaken zouden dan moeten uitmonden in een allesomvattende professionele aanpak. Vooral de jeugdopleiding, daarin zit een belangrijk deel van onze voetbaltoekomst. De diaspora voetballers vormen een goede aanvulling, maar de nationale impulsen zullen de basis moeten vormen en het geheel levendig houden om sportief de juiste performance neer te zetten.

Pas wanneer we dit hebben zullen we instaat zijn om echt gelijkwaardig te competen met de gasten uit het Midden-Amerika. Op dit moment moeten we het hebben van enthousiasme en individuele inzet, wat niet verkeerd is, maar het geheel moet op een hoger niveau om de slagingskans te verruimen. 

Alles wijst erop dat er een betere samenwerking tot stand gebracht moet worden. Lokaal zijn er genoeg elementen die een degelijke link hebben met de internationale voetbalwereld. De episode dat men zich opstelde als een keizer en met de neus in wolken liep is voor goed voorbij.

Collectieve aanpak is nu het devies. Het management vraagstuk bij het bondsbestuur moet voor eens en altijd worden opgelost. Want dat werkt heel vertragend op het geheel.

Alle actoren binnen het voetbal gebeuren zullen bij elkaar moeten komen om het vervolgtraject te bestuderen en een gezamenlijk standpunt in te nemen voor wat er gedaan moet worden om ons voetbal daadwerkelijk te professionaliseren.  

Ettiré Patra

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.