Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kunstvorm G-Artblok geselecteerd voor auditie America’s Got Talent

Kunstvorm G-Artblok geselecteerd voor auditie America’s Got Talent

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “Suriname op America’s Got Talent!” Beeldend kunstenaar George Struikelblok is in extase. Zijn grote droom om eens zijn kunstvorm, ‘Ilumini’, op het podium van America’s Got Talent te presenteren komt uit. Hij mag auditie doen voor de populaire Amerikaanse show op 20 januari 2024.

‘Ilumini’ is een kunstvorm van een digitale projectie van zijn schilderijen, in combinatie met professionele, fysieke dansers in bodyart, met muzikanten, dichtkunst en hologrammen. Struikelblok presenteerde de nieuwe kunstvorm in juli tijdens een vijfdaagse voorstelling onder de titel ‘Ilumini’. Hij kreeg lovende reacties van de bezoekers voor zijn werk.

Video’s

Bij de evaluatie van de reeks voorstellingen vertelde hij alle betrokkenen over zijn droom om de show ook bij America’s Got Talent te krijgen. “Ik ben zelf fan van die show en besloot korte video’s op te sturen”, vertelt Struikelblok aan de Ware Tijd.

Aan de producent mailde hij een video van negen minuten en een korte biografie van zichzelf. Twee maanden later kreeg hij een felicitatie dat zijn werk is geselecteerd om auditie te doen. “Ik was toen op vakantie in Nederland en moest een paar keren op mijn scherm kijken of ik de mail goed had begrepen”, herinnert hij zich lachend.

Om te kunnen deelnemen aan de eerste auditie moest hij een account aanmaken op instructie van America’s Got Talent. Hij kreeg een e-mail met drie data waaruit hij een keuze kon maken voor de auditie. “Ik vond november en december te snel dus koos ik voor januari.”

Erkenning belang kunst en cultuur

De eerste auditie geldt voor deelnemers wereldwijd en mag maximaal negentig seconden duren. Er is een team bestaande uit professionele dansers, een dichter en musici samengesteld. De opvoering moet virtueel en wordt beoordeeld door een internationale jury. Het resultaat van de eerste ronde wordt eind maart 2024 bekendgemaakt.

Mocht het team doorstromen naar de volgende ronde, dan zal de tweede auditie in Florida live worden opgevoerd. De groep zal dus naar de Verenigde Staten moeten afreizen. “We komen pas voor de celebrity jury met onder anderen Simon Cowell als we door alle audities zijn gekomen”, legt Struikelblok uit.

De dan gelukkigen mogen meedingen naar de hoofdprijs van één miljoen US dollar. Dat is voor de kunstenaar nog niet aan de orde. Hij is al blij dat zijn team auditie kan doen. “In ons team hebben we bijvoorbeeld professionele dansers die al heel lang aan de weg timmeren. Nu krijgen ze een internationaal platform. We onderschatten onszelf vaak, maar kijk… hard work pays.”

Met dit goede nieuws hoopt hij dat de overheid zich realiseert dat kunst en cultuur in Suriname veel meer aandacht moeten krijgen. “Kunst en cultuur zijn de ziel van de samenleving. Als je de ziel verwaarloost, doe je dat eigenlijk met alles dat gebeurt in zo een samenleving”, aldus Struikelblok.

Het team is het blijde nieuws nog aan het verwerken, maar is intussen bezig afspraken te maken, zoals met de Amerikaanse ambassadeur, Robert Faucher. Hij heeft de show in juli ook gezien en was zodanig onder de indruk dat hij het team uitnodigde om tijdens de kunsttentoonstelling van de ambassade een living art-show te geven. De komende twee maanden gaat Struikelblok gezamenlijk met de muzikanten, dansers en dichter een concept bedenken om Suriname goed te kunnen neerzetten.