Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kunst-uitwisselingsproject over klimaatverandering voor jongeren in Suriname en Nederland

Kunst-uitwisselingsproject over klimaatverandering voor jongeren in Suriname en Nederland

Vanaf afgelopen zaterdag is er op de Waka Pasi in Paramaribo een expositie te zien van het Kunst-uitwisselingsproject met scholen uit Suriname en Nederland. De expositie duurt tot en met 30 september.     

Het Zorg & Hoop kunst-uitwisselingsproject is een samenwerking van Stichting Villa Zapakara, met Underdocs/Mirjam Marks, filmmaker in Amsterdam. Workshops op de deelnemende scholen bestonden uit films en gesprekken rond het thema klimaatverandering met leerlingen van 10 tot 15 jaar. Daarna gingen de leerlingen onder leiding van lokale kunstenaars Ruth Joeroeja, Fabian de Randamie en Hedy Tjin, aan de slag met het maken van hun eigen klimaatposter. Ze gaven vorm aan hun persoonlijke gedachten vanuit hun eigen perspectief omtrent hun zorgen over klimaatverandering, in zwart/wit en hun gedachten over positieve ontwikkelingen of zelfbedachte oplossingen verwerkten ze in kleur.

Deelnemende scholen in Suriname zijn O.S. Meerzorg in Commewijne, LBO Brokopondo in Brokopondo en O.S. Kampong Baroe in Saramacca. In Nederland zijn dit O.S. Samenspel Amsterdam Zuidoost, Basischool de Jutter op Vlieland en V.O. Arte College in Almere. In Suriname hebben in totaal 94 kinderen meegedaan aan de expositie en in Nederland 90 kinderen.

Dit project is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Paramaribo en Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit evenement wordt door Waka Pasi gefaciliteerd. De borden zijn dagelijks vanaf 17.00 uur op de Waka Pasi te zien.

Ryan Bergen, Operations Manager Museum bij Villa Zapakara, geeft aan, dat het doel van dit project is om jongeren bewuster te maken over klimaatverandering. “Ze hebben meegedaan aan het kunst-uitwisselingsproject door de zorgen rondom climate change, maar ook de hoop/oplossingen in beeld te brengen.” Volgens Bergen hebben de jongeren alsook de kunstenaars, dit project tot dusver als zeer positief ervaren. Ook het publiek heeft tot nu positief gereageerd op het onderwerp klimaatverandering.

SK