Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kromosoeto volgende week voor rechter

Kromosoeto volgende week voor rechter

PARAMARIBO — Ginmardo Kromosoeto, oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), moet zich op 26 april voor de rechter verantwoorden. Volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie heeft hij mogelijk corruptieve handelingen gepleegd bij de SPSB.

Aangegeven wordt dat er met hem voorlopig zeven andere personen in Suriname en Nederland als verdachte zijn aangemerkt. Hen is onder meer deelneming criminele organisatie, overtreding artikel 13 Anticorruptiewet, ambtsverduistering, gekwalificeerde verduistering, valsheid in boeken en/of registers door een publieke functionaris en oplichting ten laste gelegd.

“Corruptie werkt criminaliteit in de hand en schaadt bedrijven, overheden en de samenleving”

Van de acht verdachten zijn voorlopig zeven gedagvaard, van wie drie in verzekering zijn gesteld. Het OM laat weten dat vanwege “de omvang en complexiteit van de zaak” het gerechtelijk vooronderzoek (GVO) uit twintig deelonderzoeken bestond, waarvan op 29 maart vijf zijn afgerond.

Kromosoeto werd in het onderzoek naar de vermeende handelingen bij de SPSB in 2019 op non-actief gesteld, maar na enkele weken in ere hersteld. Bij het aantreden van de nieuwe regering in 2020 is het onderzoek, dat al was afgerond, opnieuw gestart.

De voormalige bankdirecteur werd op 7 november vorig jaar in de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname voorwaardelijk in vrijheid gesteld omdat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Hij was in eerste aanleg veroordeeld tot vijf jaar en was een geldboete van SRD 150.000 opgelegd. Kromosoeto tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis.

Corruptie

In het persbericht schrijft het OM verantwoordelijk te zijn voor de strafrechtelijke vervolging van corruptie. “Er is sprake van corruptie wanneer publieke functionarissen in de uitoefening van hun functie opzettelijk zaken nalaten vanwege een verkregen geschenk, prestatie of belofte, bedoeld om zichzelf of anderen te bevoordelen. Corruptie werkt criminaliteit in de hand en schaadt bedrijven, overheden en de samenleving. De gevolgen van corruptie kunnen funest zijn voor een eerlijke en efficiënt draaiende organisatie en de economie van het land geheel verzieken”, aldus het OM.

Op corruptieve handelingen, die kunnen worden geclassificeerd als strafbare feiten, staat een gevangenisstraf van twee tot negen jaar. Iedere burger, ambtenaar of functionaris kan corruptie (anoniem) melden bij de politie en de procureur-generaal. Binnenkort is dat ook mogelijk bij de anticorruptie commissie, aldus het OM.