Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kritiek op ‘lintje’ medeorganisator ‘Manspasi’ 

Kritiek op ‘lintje’ medeorganisator ‘Manspasi’ 

PARAMARIBO — Mitchell Esajas die in Suriname medeorganisator is van de expositie ‘Manspasi’ heeft gemengde reactie gehad op het ontvangen van een lintje van de koning op koningsdag. Drie mensen die samen met hem ook een lintje kregen, hebben hun onderscheiding teruggestuurd als reactie op de benoeming van Esajas tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zes anderen hebben bezwaren kenbaar gemaakt bij de Kanselarij der Nederlandse Orden en hebben gezegd te overwegen hun decoratie terug te sturen. Dat werd bevestigd tegenover NRC.

Esajas (35) die Surinaamse roots heeft is antropoloog en een van de initiatiefnemers en leiders van The Black Archives, een centrum dat de geschiedenis van zwarte Nederlanders verzamelt. Ook leidt hij het New Urban Collective, dat zwarte jongeren wil helpen. Met Kick Out Zwarte Piet demonstreert Esajas al jaren tegen de figuur Zwarte Piet. Ook was hij betrokken bij Black Lives Matter-protesten tegen racisme en discriminatie. Zelf zegt Esajas tegen NRC dat hij zowel positieve als negatieve reacties heeft gekregen. Dat mensen hebben gezegd dat hij en anderen eropuit zijn om de Nederlandse cultuur te vernietigen noemt hij “zorgwekkend en problematisch” in de krant.

Sommige mensen denken dat de eigen cultuur, taal en religie minderwaardig zijn en dat Europees en westers beter zijn. Dat we – zoals Anton de Kom dat zegt – niet genoeg geloven in onszelf

Mitchell Esajas

“Als mensen meer historisch besef hadden en kennis van de koloniale geschiedenis, dan zouden ze denk ik meer openstaan voor andere geluiden en perspectieven”, aldus Esajas tegen NRC. Over de decoratie laat een woordvoerder van de Kanselarij nog weten dat Esajas “gedurende een lange tijd vele activiteiten heeft ontplooid waarmee hij van waarde is voor een grote groep mensen”.

Expositie verlengd

De Manspasi is te zien in het Nationaal Archief Suriname en is een samenwerking tussen het archief, Naks en The Black Archives. Esajas zei tijdens de opening van de expo dat ‘Manspasi’ een leerproces is, waarbij het gaat om de strijd om gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor eenieder. De expositie en archieven laten zien dat er een heel lange geschiedenis is van emancipatiebewegingen in Suriname, Nederland en andere landen, die met elkaar verbonden waren in solidariteit. “Sommige mensen denken dat de eigen cultuur, taal en religie minderwaardig zijn en dat Europees en westers beter zijn. Dat we – zoals Anton de Kom dat zegt – niet genoeg geloven in onszelf”, aldus Esajas. De expo die zou duren tot 28 april is intussen verlengd tot en met 12 mei.