Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kranslegging 5 juni bij Nationaal Hindostaans Immigratiemonument n Den Haag

Kranslegging 5 juni bij Nationaal Hindostaans Immigratiemonument n Den Haag

Op het Hobbemaplein in Den Haag is maandag 5 juni een kranslegging bij het Nationaal Hindostaans Immigratiemonument. Die dag is het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip, Lalla Rookh, met ongeveer 400 Hindostaanse contractarbeiders vanuit India in Suriname aankwam.

Aparwasi Divas, de Hindostaanse Immigratieviering, is belangrijk voor Den Haag. In de stad wonen immers meer dan 45.000 mensen van Hindostaans-Surinaamse afkomst. 

“Herdenken is erkenning, herdenken is in leven houden van de geschiedenis. De geschiedenis van voorouders en de geschiedenis die deze stad heeft gemaakt tot de stad waarin wij nu met zijn allen leven”, zegt wethouder Mariëlle Vavier.

De wethouder benadrukt, dat men moet blijven investeren in het  bewustzijn over het koloniaal- en slavernijverleden en daarbij ook de link met de contractarbeiders uit India blijven leggen. “Want deze geschiedenis is te belangrijk en deze gemeenschap is te mooi, om niet genoeg gezien en gehoord te worden. Daar hopen we samen met onze inwoners aan te blijven werken, ook na deze herdenking,”

In theater Amare is vandaag, zondag 4 juni, al een uitgebreid cultureel programma over de Hindostaanse Immigratieviering.