Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Kranen op werk vol ziektekiemen’

‘Kranen op werk vol ziektekiemen’

De werkplek is een bron van bacteriën. Vooral de knoppen van de kraan in een gemeenschappelijke keuken of kantine. In driekwart van de gevallen zijn die ‘officieel vies’

Onderzoekers van Kimberly-Clark Professional bestudeerden 4.800 oppervlakten in verschillende kantoren die in totaal 3.000 werknemers huisden.

De oppervlakten werden beoordeeld op de aanwezigheid van ATP, de energiemoleculen die aanwezig zijn in dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Ook voedselresten bevatten veel ATP-moleculen.

Wanneer het meetapparaatje meer dan 300 aangaf beoordeelden de onderzoekers de oppervlakte als ‘officieel vies’. Dit was bij 75 procent van de kraanknoppen, 48 procent van de magnetrondeuren, 27 procent van de toetsenborden, 26 procent van de koelkastdeuren en 21 procent van de knoppen van automaten het geval. Computermuizen, telefoons en koffieautomaten vielen in de categorie ‘kan schoner’.

Professor Charles Gerba van de University of Arizona hield nauw toezicht op de studie van Kimberly-Clark. “Mensen zijn zich bewust van de risico’s op ziektekiemen in toiletten, maar ruimtes als keukens en kantines zouden dezelfde aandacht moeten krijgen”, aldus Gerba. “Dit onderzoek laat zien dat het zetten van koffie, het opwarmen van lunch of simpelweg typen op een toetsenbord ook bacteriën kan verspreiden.”

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: