Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kraamverzorgende helpt zwangeren in nood in Suriname

Kraamverzorgende helpt zwangeren in nood in Suriname

door Steven Seedo

PARAMARIBO — De Surinaams-Nederlandse kraamverzorgende Brigitte Derby (42) is dit jaar begonnen met een speciale actie om zwangeren in nood in haar geboorteland te helpen. Ze heeft intussen twintig kraampakketten aan de doelgroep geschonken.

Derby: “Het idee is ontstaan doordat het kriebelde om iets te doen. Niet per se voor Suriname, maar voor mensen die het nodig hebben en vandaaruit is de keus gevallen om dichtbij mezelf te blijven en te kiezen voor zwangeren. En dichtbij mezelf blijven is Suriname, omdat ik hier al jaarlijks te vinden ben en baby’s hebben mijn hart. Ze praten niet, maar hebben wel karakter. Ze staan aan het begin van het leven, ze brengen vreugde.”

Facebook

De vrouwen, die in aanmerking zijn gekomen voor een kraampakket, vond Derby via een aankondigingsfilmpje dat ze op haar Facebookpagina had geplaatst en waarop mensen mochten reageren. “Ik heb alle aanmeldingen kunnen aannemen. Meer mensen helpen kan altijd, maar dat hangt van het volk af. Zonder hen kan ik dit niet doen.” Haar plan is om de actie ‘Kraampakketten voor zwangeren in nood in Suriname’ elk jaar te doen, al dan niet via donaties.

Derby heeft ook plannen om haar kennis met haar geboorteland te delen, onder meer door voorlichting en coaching aan jongeren over bijvoorbeeld hun lichaam, seksualiteit en discipline. Ze is ervan op de hoogte dat de kraamzorg in Suriname niet is wat het zou moeten zijn.

Zelfstandig

Derby woont nu 34 jaar in Nederland en is sinds twee jaar zzp’er (zelfstandige zonder personeel) in de kraamzorg. Ze heeft eerder bij verschillende overheidsinstanties gewerkt als juridisch medewerker. “Met mijn multiculturele achtergrond probeer ik op een flexibele manier mee te gaan in de behoeften van elke cultuur. Als moeder van drie meiden draai ik al een aantal jaren mee in het moeder zijn. Met mijn kennis en ervaring wil ik (aanstaande) mama’s bijstaan tijdens de bevalling en in de kraamweek.”

Zelf heeft ze kraamzorg moeten missen. Daardoor is Derby gaan beseffen hoe noodzakelijk het is dat je de tijd neemt om er voor je kraamgezin te zijn. Zo kan volgens haar het gezin op haar leunen en steunen. “Ik help ook de partner een hechte band te ontwikkelen met de baby door middel van huid op huid, samen te badderen en mee te nemen in de voorlichting.”

De Surinaams-Nederlandse kraamverzorgende verzorgt per jaar gemiddeld veertig baby’s en assisteert bij gemiddeld vijf bevallingen per jaar. “Het gevoel krijgen dat je een goede ouder bent is goud waard.”