Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Koks’ maken zich op voor Quota Men Cook-out

‘Koks’ maken zich op voor Quota Men Cook-out

Het grootste culinaire festival in Suriname, de Quota Men Cook-out, wordt dit jaar voor de 23ste keer gehouden. “De eerste editie begon in de Banquet Hall van Torarica met tien deelnemers”, vertelde Anthousa Lim A Po, voorzitter van de fundraising commissie, tijdens de teach-in op De Pier. Voor editie van 4 november hebben zich 36 teams opgegeven. “En naar verwachting zullen de kaarten volgende week al uitverkocht zijn”, merkte Lim A Po nog veelzeggend op over de publieke belangstelling.

Tekst en beeld Sharon Singh

Op 4 november staan de mannen wederom achter het fornuis om te koken voor de goede doelen van Rotary Club of Paramaribo Quota, de organisatie achter het evenement. De ‘koks’ die meedoen bestaan voor een groot deel uit mensen uit het bedrijfsleven.Uit de reacties tijdens de teach-in kan worden afgeleid dat het ook deze keer weer een spannend event wordt.

Hoewel het evenement geen wedstrijdkarakter heeft, gooien de deelnemers alles in de strijd om de meeste gelden te genereren.Vorig jaar besloot een team zelf op wild te jagen om vers vlees te kunnen bereiden. Een andere groep bakte pannenkoeken van vers gemolken koeienmelk en op het eetfestival was er zelfs kaaimanvlees verkrijgbaar.

“Dit jaar hebben we de ’tigri bobi’ … wat dat inhoudt? Dat moeten de gasten komen proeven”

Torarica’s Chinton O’Bryan

Baitali Group, die vorig jaar de meeste gelden heeft binnengehaald, doet dit jaar wederom mee. Haast niemand wilde donderdagavond openlijk aangeven welke gerechten zij zullen bereiden. Vorig jaar was de hotelketen, Torarica, op de tweede plaats geëindigd qua opbrengst.

Torarica

Vanaf de eerste editie van het evenement heeft Torarica meegedaan. Chinton O’Bryan verklapt dat zijn team dit jaar met een variant op ‘suck a bobi’ – een ijsje in een zak met een vleugje alcohol – komt. “Dit jaar hebben we de ‘tigri bobi’ … wat dat inhoudt? Dat moeten de gasten komen proeven”, zegt hij geheimzinnig tegen de Ware Tijd.

In tegenstelling tot de rest is O’Bryan ‘loslippiger’ over waarmee Torarica op 4 november indruk zal proberen te maken. Hij onthult dat de gerechten en drankjes een fusion zijn van de inheemse- en marron keuken. Gestoofde varken met cassavebrood, kippenpoot met worstjes en een madam Jeanette saus en verschillende barbecue vlees zullen in de aanbieding zijn.

Van Quota naar Rotary

Sinds de oprichting van Quota International of Suriname in 1979 heeft deze vrouwen servicegroep zich bekommerd om sociaal zwakke kinderen, senioren en verwaarloosden alsook gehandicapten in het land. Middels verschillende fundraisingsactiviteiten worden er fondsen verworven om deze projecten uit te voeren.

De grootste en bekendste is de Quota Men Cook-out. In de afgelopen jaren is dit eetfestijn flink gegroeid, in zowel aantal deelnemers aan bezoekers. Het brengt met gemak zesduizend man op de been. Vorig jaar was de drukte ongekend en dit jaar verwacht de organisatie dezelfde opkomst.

In 2021 is Quota International of Suriname opgegaan in een grotere serviceclub dat onderdeel is van de Rotary International met meer dan 46,000 clubs wereldwijd. De organisatie heet nu Rotary Club of Paramaribo Quota en bestaat niet meer alleen uit vrouwen, maar ook uit mannen. Echter, de doelen zijn hetzelfde gebleven.

Eén van de projecten eerder dit jaar was de donatie van een half miljoen Surinaamse dollar aan twintig instellingen. Stichtingen en organisaties kunnen een aanvraag indienen bij Quota om een klein project uit te voeren. Hiervoor zijn er wel criteria. Doordat er bij de Quota Men Cook-out 2022 een recordbedrag werd opgehaald (61,522 US dollar) konden dit jaar meer instellingen worden bedacht.

Net als de voorgaande jaren zal ook op 4 november verschillende barbecue vlees worden verkocht.