Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Kok zijn en koken zijn twee verschillende dingen’

‘Kok zijn en koken zijn twee verschillende dingen’

Negen ronden koksopleiding niveau 2 succesvol af

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Negen jonge mensen hebben de koksopleiding niveau 2 succesvol afgerond bij de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Dat is volgens docent Michael Hermelijn een derde van het aantal inschrijvingen.

Hij zegt dat er mensen zijn die denken te kunnen koken, “maar kok zijn en koken zijn twee verschillende dingen”. “Er komt een hoop dingen bij kijken. Het moet in je bloed zitten. Je maakt lange dagen en uren. Je krijgt weinig complimenten en moet sterk in je schoenen staan.”

“Ik wil mijn kennis verrijken en kijken hoe het is in andere culturen. Dat wil ik in mijn gerechten verwerken

Bestgeslaagde Tyra Melcherts

Opofferen

De bestgeslaagde van de groep is Tyra Melcherts (22), die beaamt dat horeca een harde wereld is en dat je ervan moet houden om het aan te kunnen. Voor haar eindexamen moest ze geheel zelfstandig een menu samenstellen. “Ik was heel zenuwachtig, want het eten was niet voor mij, maar voor de gasten van Torarica (waar ze stage liep, … red.). We moesten alles zelf doen. De ingrediënten uitzoeken en het menu goed presenteren. Er werd geloot welk gerecht je zou moeten bereiden”, vertelt Melcherts.

Ze is intussen in dienst bij Torarica en weet nu nog niet of ze de koksopleiding niveau 3 zal volgen. Met alle stress op de werkvloer was het voor haar in het begin wennen. “Je moet je tijd goed indelen en veel opofferen, maar als je ervan houdt lukt het zeker.”  

Haar droom is om binnen tien jaar een eigen bedrijf te openen, maar daaraan voorafgaand wil ze verder studeren in het buitenland. “Ik wil mijn kennis verrijken en kijken hoe het is in andere culturen. Dat wil ik in mijn gerechten verwerken.”

Voor Naslien Pitai (36) is de opleiding niet zonder slag of stoot verlopen. Voor haar was werken en naar school gaan een uitdaging. “Weinig slapen en de lessen bijhouden. Ik heb wel erover nagedacht om de koksopleiding niveau 3 te doen. De twee vrije dagen in de week die ik kreeg van het werk hebben mij goed geholpen.” 

Over een toekomst in de horeca heeft ze nog geen plannen. Een eigen restaurant opzetten is geen optie gelet op de behoefte aan personeel. “Mensen zijn lui om te werken Ik houd ervan om met mensen te werken die willen groeien.”

Techniek

De studie duurde vijftien maanden, inclusief drie maanden stage lopen in een groot restaurant. Naast het theoretisch en praktisch gedeelte koken kregen de studenten Engels, Nederlands, Rekenen, algemene vorming en ICT.

Hermelijn onderstreept dat het bij koken om de techniek gaat. “Het maakt niet uit of je het in China of in Brazilië doet. Er zijn regels waaraan men zich moet houden. De studenten moeten ook kijken wat er op de lokale markt te koop is. Hoe ga je om met spullen? Hoe sla je ze op?” Ook hygiëne noemt hij belangrijk.  

De docent zegt dat werken en studeren zwaar is voor sommige studenten. “Dat gaat vaak niet samen. Het is drie dagen in de week school en veel theorie. De eerste vereiste is dat je van koken houdt. Als de studie vordert moet je eerlijk zijn tegenover jezelf of de richting voor jou bestemd is.”

Stage

Usha Balesar, voorzitter van het bestuur SHTTC, is blij dat deze groep succesvol de koksopleiding niveau 2 heeft afgerond. Haar organisatie heeft een twinningproject met Nederland uitgevoerd voor het opzetten van de hotelschool. “Dat is een driejarige opleiding. Voor elk leerjaar melden zich tien tot vijftien studenten. Aan het begin van het jaar hebben we in totaal honderd inschrijvingen, waarvan uiteindelijk 20 procent uitvalt.”

Ze stelt dat er goed contact is met bedrijven voor stageplekken. “We hebben een stagecoördinator die contact onderhoudt met diverse bedrijven. Ik moet wel zeggen dat onze studenten altijd een stageplek vinden. Zij die in de afrondende fase zitten, komen gauw aan een baan en dat zegt al veel.”