Home » Surinaams nieuws » Koi Carper toont ballen

Koi Carper toont ballen

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Ons energieniveau was laag in de eerste helft, maar na de rust hebben we onze verdediging opgekrikt met als resultaat winst.” Woorden van Gylan Watamaleo, die zondagavond een belangrijk aandeel had in de ‘come from behind‘-zege van Koi Carper op de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU).

De ploeg van Ludwig Belgrave, die bij de rust van de derde finalewedstrijd van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) nog tegen een 27-42 achterstand aankeek, won voor het goed opgekomen publiek in de Ismay van Wilgen Sporthal uiteindelijk met 71-65. Game vier is dinsdagavond. Bij winst is Koi Carper de nieuwe mannenhoofdklasse basketbalkampioen van Suriname.

“De voorsprong van vijftien punten bij de rust is naar ons hoofd gestegen, waardoor we slapper zijn gaan spelen in de tweede helft”

SCVU-forward Donyell Samson

Watamaleo droeg het team in de tweede helft op cruciale momenten op de schouders. “We moesten zaken, hoe slecht we ook in de eerste helft waren, goedmaken. Dinsdag gaan we ook hard verdedigen. Koi Carper is nog nooit kampioen geworden en het zou leuk zijn als ik de club samen met mijn teamgenoten aan het kampioenschap kan helpen”, aldus Watamaleo, die topscorer werd met 24 punten. Hij scoorde vijf three-pointers.

Concentratieverlies

Donyell Samson schreef het pijnlijke verlies van SCVU toe aan concentratieverlies. “De voorsprong van vijftien punten bij de rust is naar ons hoofd gestegen, waardoor we slapper zijn gaan spelen in de tweede helft”, beaamde Samson. Net als jeugdspeler Jeremy Hek en Ronaldinho Esajas eindigde hij met veertien punten. De power-forward van het team van Lesly Dhanradj zei niet teleurgesteld te zijn. “Niets aan de hand. Dinsdag wordt het winst voor ons”, verzekerde Samson.

SCVU kende een flitsende start met Byorn Ewyk en Esajas, die na opeenvolgende driepunters voor 6-0 aantekenden. Koi Carper kende in game 2 ook een soortgelijke start na opeenvolgende afstandsschoten van Darryl Tolud.

Hek en Esajas tilden de stand in dit duel zelfs naar 10-0, voordat Koi Carper na een vrije worp van Tolud met nog 6:55 zijn eerste punt maakte: 1-10. Aan het einde van de eerste tien minuten stond het 26-10 voor SCVU.

Samson schroefde de voorsprong met nog 2:42 in het tweede spelbedrijf zelfs op naar 22 punten (42-20). Maar uit opeenvolgende driepunters liet Watamaleo Koi Carper de achterstand vóór de rust inlopen tot 27-42.

Ommekeer

In de tweede helft gaf Cliff Forster de aanzet tot de ommekeer bij Koi Carper. Nadat Earvin de Randamie in de rebound scoorde, Tolud en Chaiëf Wielingen daarna succesvolle three-pointers maakten, hielp Samson SCVU weer afstand nemen: 44-39.

De spanning was helemaal te snijden toen Watamaleo met nog 5:45 ploegen uit een driepunter langszij bracht: 44-44. Koi Carper nam haar eerste voorsprong met nog 2:46 na twee succesvolle vrije worpen van Watamaleo: 48-46.

Hek liet de sporthal met nog 2:49 in het laatste kwart op haar grondvesten schudden toen hij SCVU uit een driepunter de tegenstander tot één punt liet naderen: 61-62. Echter, Watamaleo, Archinio Prado en Michiel Tjon-A-Tsien hadden het laatste woord en hielpen Koi Carper het duel in zijn voordeel beslechten. Het team leidt daardoor de best-of-five met 2-1.