Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Koi Carper ondanks ontsierde partij nog ongeslagen in basketbalcompetitie

Koi Carper ondanks ontsierde partij nog ongeslagen in basketbalcompetitie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — In een partij waarbij de laatste 1:28 minuten ontsierd zijn geworden door een diskwalificerende-,  onsportieve en een technische fout is het Koi Carper toch gelukt haar ongeslagen status in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie te behouden.

De runner-up van 2022 behaalde zondagavond haar achtste zege op rij door De Arend met 75-64 te kloppen. De diskwalificerende fout kwam op naam van Koi Carper-center Danzell Anantoewe wegens vechten. Zijn handelen bracht tevens een opstootje teweeg tussen zijn aanvoerder Earvin de Randamie en center Kelvin Monkau van De Arend. Het arbitraaltrio Harold Meinzak, Romero Linger en Dino Piqué kon erger voorkomen.

Doordat Ernesto Frankly van De Arend vanuit de bank het veld opging, werd zijn coach Wilfred Zeefuik door zijn handeling bestraft met een technische fout. Alsof dat niet genoeg was, werd captain Clarence Rozenblad van De Arend bestraft met een onsportieve fout op Koi Carper’s point-guard Archinio Prado, die door een duw helemaal op de tribunes belandde.

Met nog 1:03 werd een ‘dubbele fout’ toegekend aan Darryl Tolud (Koi Carper) en Patrick Chesron (De Arend) voor het vasthouden van elkaar. De strijd was toen zo goed als gestreden daar Koi Carper met 73-64 aan de leiding ging. De Randamie maakte de laatste basket met nog 57.8 seconden nadat hij in eerste instantie miste en daarna in de rebound scoorde.

Irritatie

De Randamie na het duel om een reactie gevraagd, vond de spelers van De Arend al een hele poos onsportief. “En dat wekte irritatie bij ons”, onderstreept de captain van Koi Carper. “We zijn ons ervan bewust dat een ieder komt om van ons te winnen. Alleen hebben wij De Arend vanavond teveel in hun game gebracht”, gaat De Randamie verder.

Een slechte verdediging is naar zijn zeggen daar de oorzaak van geweest. “Dat en nog een paar kleine dingen zijn zaken waarop we nog moeten werken.” Collega-aanvoerder Rozenblad geeft toe dat teveel individuele acties van hem en zijn teamgenoten De Arend weer eens fataal zijn geworden. Bij de rust was het verschil nog maar vijf punten: 35-30.

“We hebben keihard verdedigd, maar ding bal no bing fadong gi unu“, vindt Rozenblad. “Koi Carper had wat dat betreft iets meer geluk, want van hun gingen wel de ring in. We moeten wel meer gaan passen, de bal aan het werk zetten.” In deze tweede ronde treft zijn ploeg De Schakel en Yellow Birds nog.

“Ik zei het in de eerste ronde al dat wij niet van deze twee ploegen mogen verliezen. We gaan daar dus alles aandoen om onze play-offkansen zodoende te behouden”, aldus Rozenblad. In de eerste ronde was Koi Carper al met 77-73 de betere.

Wedstrijdverloop

Monkau pareerde binnen de eerste twintig seconden de eerste actie van De Randamie nadat hij zelf bij zijn eerste doelpoging geen succes had. Prado opende de score uiteindelijk met nog 8:36 uit een snelle actie voordat Joey Toyo 2-2 maakte voor De Arend.

Koi Carper liep uit naar 15-10 voordat Rozenblad het gat uit een driepunter naar twee punten verkleinde: 15-13. Michiel Tjon-A-Tjien scoorde in de tweede quarter zes punten op rij, inclusief uit een ‘give-and-go’ met teamgenoot Ian Drankenstein: 26-20. Monkau zorgde ervoor dat De Arend de achterstand bij de rust naar 30-35 bracht.

Tjon-A-Tjien bezorgde de semikampioen met nog 2:25 minuten in het derde spelbedrijf haar grootste voorsprong: 55-40. De Arend sneed zichzelf daarna in de vingers door de vele solo-acties van haar spelers, die vaak geen succes hadden. Koi Carper bleef het beste van het spel in handen hebben en claimde zo ook deze partij.

De Randamie (Ruckers) en Monkau (De Arend) noteerden elk zeventien punten voor hun respectieve clubs. De Schakel stuurde Yellow Birds eerder op de avond met een 81-36 score terug naar de Johan Bodegravenlaan. Lagwijn Brondenstein werd bij De Schakel topscorer met negentien punten, terwijl Joshua Emanuels (negen punten) het meest scoorde voor Yellow Birds.