Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Klimaatsveranderingsvraagstuk geniet prioriteit tijdens EU-Celac Summit

Klimaatsveranderingsvraagstuk geniet prioriteit tijdens EU-Celac Summit

PARAMARIBO — Klimaatverandering is de meest prioritaire aangelegenheid op agenda tijdens de EU-Celac Summit 2023. In Brussel, België, zal onder meer worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn voor compensatie aan landen die te lijden hebben onder uitstoot door de Europese landen.  

Staatshoofden en regeringsleiders van de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (Celac) komen op 17 en 18 juli in Brussel met hun ambtgenoten van de Europese Unie (EU) bijeen voor de EU-Celac Summit 2023.

“Een nauwe samenwerking kan voordelen opleveren voor beide regio’s”

Albert Ramdin

Het is na meer dan acht jaar dat de hoogste politieke functionarissen van beide regio’s elkaar in dit verband ontmoeten. President Chandrikapersad Santokhi is zaterdag met een delegatie vertrokken naar Brussel.

Behoefte

Bibis-minister Albert Ramdin, die ook deel uitmaakt van de delegatie, merkt op dat tot zover alle regeringsleiders uit beide regio’s op de top aanwezig zullen zijn. “Dat geeft aan dat er tussen de EU en de Celac behoefte is om van gedachten te wisselen over een aantal zaken.”

Als voorbereiding op dit moment zijn er twee tot drie meetings geweest, waarbij er tijdens het Celac-voorzitterschap van Argentinië op ministerieel niveau is gesproken over de issues en werd daarmee de agenda vastgesteld. “Deze issues zullen nu op het hoogste politieke niveau besproken worden”, zegt de bewindsman.

Ander onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn handel en investeringen, duurzame ontwikkeling en de politieke situatie in de wereld. Ook migratie en veiligheid zal aandacht krijgen.

De aanwezige staatshoofden en regeringsleiders zullen de gelegenheid krijgen om presentaties te doen. President Santokhi zal zich focussen op handel, investeringen en duurzame ontwikkeling, terwijl de overige leiders van het Caribisch gebied zich zullen richten op klimaatverandering, voedselveiligheid en -zekerheid alsook energieveiligheid en -zekerheid.

Ramdin benadrukt dat de ontmoeting strategisch ook van belang is, omdat de EU en Celac twee grote economische blokken zijn. De Celac alleen representeert meer dan anderhalf miljard mensen. “Een nauwe samenwerking kan voordelen opleveren voor beide regio’s.”

Hij wijst op de bewegingen in de wereld, waarbij landen elkaar opzoeken en blokken vormen. Over de EU-Celac zegt de bewindsman: “Het gaat om een samenwerking die een economisch handels- en investeringsblok kan worden. Er zal daarom intensief gediscussieerd worden hoe de samenwerking te versterken.”

Andere gesprekken

Los van de bijeenkomst zal Santokhi ook op een ander niveau diverse gesprekken voeren, waarvan één gepland staat voor dinsdag met zijn Franse collega Emmanuel Macron. Het gespreksonderwerp is de bilaterale samenwerking en globale vraagstukken.

Santokhi zal verder van gedachten wisselen met de Nederlandse premier Mark Rutte en premier Jan Jambon van Vlaanderen. Een vervolggesprek met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die recentelijk op bezoek is geweest in Suriname, staat ook op zijn agenda. Ook Ramdin zal bilaterale ontmoetingen op ministerieel niveau  hebben met onder meer zijn Mexicaanse en Ecuadoriaanse collega’s.