Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kleurrijk Suriname geaccentueerd tijdens Suriname Tourism Festival

Kleurrijk Suriname geaccentueerd tijdens Suriname Tourism Festival

“Ik ben dik tevreden met de opkomst, het is meer dan we hadden verwacht. Het was een flinke inloop en vertrek van gasten met blije gezichten. We vieren toerismemaand en eigenlijk is dit wat we wilden hebben en daar gaan we mee door”, zegt Ruben Forster, één van de organisatoren van het Suriname Tourism Festival, tegen de Ware Tijd.

Tekst en beeld Sharon Singh

De toerismesector begint langzaam weer op te krikken. Er is volgens hem werk aan de winkel voor elke Surinamer. “Niet alleen in Suriname heb je roofovervallen of steekpartijen, overal ter wereld komt criminaliteit voor, alleen wordt dat hier iets meer aangedikt door onze eigen mensen.” Met dit laatste wil hij aangeven dat toeristen hierdoor mogelijk worden afgeschrikt.

“Suriname heeft drie sites op de op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar die kon je nergens terugvinden bij dit Toerisme Festival”

Roshie Jiawan

Dit eerste Suriname Tourism Festival dat woensdagavond  is gehouden in Ballroom Prince aan de Commewijnestraat moet een toeristische trekpleister worden. Het eerste dat opviel bij aankomst was het goed verlichte gebouw, met veel kroonluchters. De bezoekers werden welkom geheten door medewerksters bij de ingang en kregen een snack aangeboden.

De eerste editie trok ruim twaalfhonderd bezoekers die niet alleen informatie kregen aangeboden, maar ook een keur aan hapjes en drankjes. Eén van de bezoekers was Glenn Tjitrodikromo. Hij noemt wat geboden werd prachtig. “Je merkt door de culturele optredens gelijk de rijke diversiteit van Suriname. Dat maakt het land uniek en dit moeten we natuurlijk blijven accentueren. Wat ik wel vooral gemist heb zijn de toeristen en ook kon meer verteld worden over de geschiedenis van het land.”

Culinair

Er waren 62 stands. Binnen stonden vooral die van ambassades die naast folders over tours nationale hapjes van hun land aanboden. De ambassade die letterlijk iedereen gevoed heeft, was die van Haïti met traditionele pompoensoep met rundvlees, aardappelen, macaroni, nyams en pompoen. Het feit dat dit gerecht sinds 2011 staat op de Werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco geeft de cultuurhistorische waarde aan.

De soep is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van het land. “Deze soep werd voor de Franse slaveneigenaars gemaakt, maar zelf mochten de tot slaaf gemaakten het niet eten”, legde een medewerkster van de Haïtiaanse stand uit. Naast het proeven van de vier en acht jaar oude rum, mochten gasten ook Kemas, de Haïtiaanse ponche Cuba, proeven. Eén ingrediënt sprong er uit: nootmuskaat.

Cultuur

De Braziliaanse ambassade had voor elke gast een bakje met Brigadeiro (chocolade), empanada de frango (halve maanvormig gebak met vleesvulling) en pao de queijo (kaasbroodjes). Terwijl de bezoekers smulden van de diverse lekkernijen, werden ze vergast op acts zoals belly dance, awasa en traditionele Chinese-, Hindostaanse- en Javaanse dans.

“Het maakt niet uit hoe bekend deze stijlen zijn in de samenleving, het blijft boeien”, merkte bezoekster Soeryanti Cheung op. Zij noemde de opzet van de beurs prachtig. “We zijn eigenlijk niet gewend om zo een beurs in een ballroom te hebben, dus dat was verrassend.”

Het was nostalgisch met die liederen als ‘Brown girl in the ring’ en ‘De hond van de slager’, deelde een andere bezoekster, Roshie Jiawan, mee. Zij maakte een bijzondere opmerking: “Suriname heeft drie sites op de op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar die kon je nergens terugvinden bij dit Toerisme Festival.”

Samenwerking

Forster zei dat om de toerismesector verder op te krikken de samenleving meer positiviteit moet uitstralen. Hij pleitte ook voor meer samenwerking tussen overheid, bedrijven en internationale organisaties. “Het is al begonnen. In Nickerie zijn ze aardig bezig geweest met het opruimen van auto-wrakken. In Atjoni zijn de mensen ook bezig geweest met de krin kondre-actie, maar ook in andere gebieden komen er acties van buurtbewoners om hun leefomgeving schoon te houden.”

Natuurlijk moet de overheid haar deel gaan doen, vindt Forster. Een schoon land is van eminent belang bij het aantrekken van toeristen. Cijfers over aantallen toeristen die het land hebben bezocht in de afgelopen jaren heeft hij niet. “Het lijkt alsof we elke keer opnieuw beginnen bij elke regering. Nu proberen we een blue print te maken waarmee elke regering door zou kunnen gaan.”

‘Suriname Travel’

De hele maand september stond in het teken van toerisme, een initiatief van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Het hoogtepunt was het toerismefestival op Wereld Toerisme Dag, 27 september. Dit concept werd voor het eerst ingevoerd en in het kader hiervan is er een toerismekalender gemaakt. Hierop stonden alle activiteiten per district.

Volgens Forster gaat de activiteitenkalender onverkort door. “Ze wordt zelfs uitgebreid. Er zijn nu al groepen bezig om een lijst te maken van activiteiten in hun district.” Met die trekkers zijn er afspraken gemaakt waardoor het nu bijna officieel is dat de website Suriname Travel werkelijk het portaal gaat worden voor Suriname, aldus de organisator.