Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kinderen tonen impact van klimaatverandering in fototentoonstelling

Kinderen tonen impact van klimaatverandering in fototentoonstelling

Villa Zapakara en +597 Photography zijn verheugd om de voltooiing van het project en de eindtentoonstelling van ‘Zie de wereld door jouw fotolens’ aan te kondigen. Dit bijzondere project bood kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar de kans om de effecten van klimaatverandering in hun eigen leefomgeving vast te leggen in adembenemende foto’s.

Deze verzameling foto’s is gemaakt door getalenteerde kinderen uit de districten Commewijne, Saramacca, Marowijne, Coronie en Nickerie en heeft als reizende tentoonstelling alle districten bezocht. Nu is het de beurt aan Paramaribo, waar de tentoonstelling gratis te bewonderen zal zijn in Villa Zapakara van 1 tot en met 7 juli, dagelijks tussen 09:00 en 14:00 uur. Bovendien zullen de winnende foto’s uit elk district een prominente plaats krijgen in de doorlopende Sranan Krakti-tentoonstelling, die te zien is in Villa Zapakara tot december 2023.

“Deze tentoonstelling is een waar eerbetoon aan de creativiteit en het talent van de jonge deelnemers en legt de kracht van fotografie bloot om bewustwording te creëren rondom klimaatverandering. Wij nodigen iedereen vol enthousiasme uit om deze tentoonstelling te bezoeken en de impact van deze jonge fotografen persoonlijk te ervaren,” zegt Coco Duivenvoorde, project manager bij Villa Zapakara en zelf een gepassioneerd fotografe.

“Door middel van fotografie leren kinderen op een unieke manier naar de wereld om hen heen te kijken. Het stelt ze in staat om de schoonheid, kwetsbaarheid en veranderingen van onze planeet vast te leggen”, zegt Chantal Kartaram, oprichter van +597 Photography Foundation. “Deze ervaring stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar geeft hen ook een diepere waardering voor de manier waarop we met de aarde omgaan.”

Naast de workshops over water, fotografie en de tentoonstellingen hebben Villa Zapakara en de +597 Photography Foundation ook een educatieve video ontwikkeld. Deze video weerspiegelt de inhoud van de workshops over water en fotografie en bevat levendige animaties om de ervaring tot leven te brengen.

Het doel van deze video is om scholen, leraren, ouders en kinderen de mogelijkheid te bieden om zelf aan de slag te gaan met de workshopopdrachten en fotografie, zodat een grotere groep kinderen in Suriname kan leren over water, fotografie en klimaatverandering.

“Met deze educatieve video willen we de impact van het project vergroten en ervoor zorgen dat meer kinderen in Suriname de kans krijgen om kennis te maken met fotografie. Ook willen wij op een kindvriendelijke manier, bewustzijn creëren met betrekking tot de stijgende waterspiegel in onze kustdistricten”, zegt Dakaya Lenz, directeur Villa Zapakara.

“We hopen dat scholen, leerkrachten, ouders en kinderen deze video willen en kunnen gebruiken en deze zullen ervaren als inspirerend educatie materiaal.” De video zal aan te vragen zijn bij Villa Zapakara en +597 Photography Foundation. De video zal vanaf 1 juli gedeeld worden op social media en andere relevante platforms, en kan gratis bekeken en gedownload worden.

Het project ‘Zie de wereld door jouw fotolens’ wordt ondersteund door het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation (GCCA+) Phase 2 Project, gefinancierd door de Europese Unie (EU) en United Nations Development Programme (UNDP), en het geniet ondersteuning van de overheid.