Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kidcastic opent ‘Fawaka’ pop-upshop in Suriname

Kidcastic opent ‘Fawaka’ pop-upshop in Suriname

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — Het merk ‘Fawaka’ van Kidart Collection komt naar Suriname. Founder Kevin ‘Kidcastic’ Thompson zal de hoodies en truien die klanten hebben besteld persoonlijk leveren, maar op 21 en 22 april ook een pop-upshop openen op de bovenverdieping van Zus & Zo. “Ik wilde altijd al mijn eigen pop-upshop organiseren. Ik heb al een keer deelgenomen aan zo een concept, maar dan met anderen en heb het als heel goed ervaren”, zegt de ontwerper tegen de Ware Tijd.

In april wil hij de focus voor de volle 100 procent leggen op ‘Fawaka’. “Ik wil mensen laten zien waaruit mijn kledinglijn bestaat en ik wil meer aandacht schenken aan mijn designs. Zo kunnen mensen fysiek zien wat mijn kwaliteit en stijl zijn. Maar ook de groei die ik als ontwerper heb ervaren, deel ik graag in deze pop-up. En de beste manier om dat voor de eerste keer te doen, is in mijn eigen land, daar waar het allemaal voor mij is begonnen.”

“Alles kan waar ik nu ben en ik maak daar ook gebruik van”

Kidcastic kijkt enthousiast uit naar de twee dagen. Vanwege de kwaliteit die hij levert, denkt hij dat mensen het gaan waarderen en leuk en mooi gaan vinden. Maar tegelijkertijd is hij zenuwachtig, geeft hij eerlijk toe. Nadat hij twee jaar geleden uit Suriname vertrok, is hij gaan werken aan de kwaliteit van zijn kledinglijn en verbeterde hij de look en feel.

Nu werkt hij met beter en gevarieerd printmateriaal, zijn werktechnieken zijn verbeterd en hij maakt gebruik van kledingstukken van betere kwaliteit. “Ik heb in Nederland meer keus als het hierom gaat en om het materiaal. In Suriname was ik nogal beperkt. Alles kan waar ik nu ben en ik maak daar ook gebruik van.”

Kwaliteit

De ontwerper kiest voor Surinaamse elementen in zijn kledinglijn. Voor Thompson is het belangrijk dat mensen duidelijk zien dat het Surinaams is. Hoe modern of modieus het er uit ziet, hij zal altijd iets Surinaams erin meenemen; een tekst, symbool, kleur of iets anders. “Ik breng cultuur en mode samen.” Vandaar de naam ‘Fawaka’. “Dit woord is een gespreksstarter. Zie het daarom ook als een manier van benaderen of mensen zich welkom laten voelen. ‘Fawaka’ is vaak ook het eerste Surinaamse woord dat buitenlanders leren.”

Kidcastic kan niet stilzitten. “Mijn creative mind werkt 1×24 uur. Wanneer ik in mijn eigen zone ben, komen er vaak mooie ideeën in me op en die probeer ik dan uit. Ik kijk eerst naar elk aspect. Hoe duurzaam is het ontwerp wanneer ik het tot leven heb gebracht? Welk materiaal kan ik er het beste ervoor gebruiken en wat is de kleurencombinatie die het beste er bij past?”

Wat voor hem heel belangrijk is, is of de kwaliteit dezelfde blijft, nadat het kledingstuk uit de wasautomaat is gekomen en een paar keren is aangetrokken. “Ik test mijn producten daarom eerst zelf uit, voordat ik ze uitbreng. Zo weet ik zeker dat ik er achter sta en mensen waar geef voor hun geld. Als ik niet ervoor voel, werk ik er niet aan.”

Toekomst

In de toekomst gaat Thompson voor meer variatie in kleding. “Ik wil kledingsetjes uitbrengen, maar ook andere kledingstukken naast de hoodies, T-shirts en tanktops.” Zijn grote droom is om zijn eigen shop te openen. Hij wil daarbij postmogelijkheid creëren. “Zo kan iedereen, overal in de wereld, beschikken over een ‘Fawaka’-kledingstuk.”

Kidcastic, die zichzelf een multi-creatieve Srananman noemt, is naast eigenaar van zijn eigen kledinglijn videograaf en professioneel danser. Ondanks zijn drukke bestaan doet hij er alles aan om zich met alle drie beroepen evenveel bezig te houden en vooral te groeien. Bij de videografie is zijn belichting er op vooruitgegaan, waardoor hij nu beter beeld kan creëren.

Als danser zit hij op dit moment in een dansproject van ISH Dance Collective en het Junior Nationaal Ballet in Nederland, dat in mei en juni op tournee gaat. “Het is geweldig dat ik als Srananman, die nooit naar een dansschool is geweest, gewoon in zo een grote dansorganisatie ben beland. Het komt van puur talent en jarenlange trainingen. Ik applaudisseer niet makkelijk voor mezelf, maar ik verdien wel een schouderklopje hiervoor.”