Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kennisuitwisseling tussen cassavetelers in Saramacca

Kennisuitwisseling tussen cassavetelers in Saramacca

Tijdens een bijeenkomst binnen het Cassave Value Chain Platform, dat wordt ondersteund door SAMAP en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hebben boeren en agro-ondernemers waardevolle kennis en ervaringen met elkaar gedeeld. Dit initiatief wordt tevens gesteund door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN).

Op 20 oktober 2023 namen ondernemers in de cassaveteelt deel aan een boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoek in Saramacca. Tijdens dit bezoek deelden de deelnemers hun ervaringen over agronomische aspecten van cassaveteelt, innovatieve technieken om de productie en kwaliteit te verbeteren, en de uitbreiding van bedrijfsnetwerken.

Een van de begunstigden van SAMAP’s Matching Grant Facility, Jerry Rasdan, teelt in samenwerking met zijn familie cassave op ongeveer 3 hectare grond in het district. Hij produceert gele en witte variëteiten en rouleert zijn productie met pinda’s en bananen om de bodemgezondheid te herstellen voor de volgende cassavecyclus.

De familie verwerkt een deel van de productie tot chips, teloh en geraspte cassave, die vervolgens wordt ingevroren voor verkoop. “We zijn al 33 jaar actief in de landbouw, maar met de Kubota ploegmachine die we van SAMAP en LVV hebben gekregen, is het werk nu makkelijker geworden,” vertelt Jetty Mangoenpawiro. “Cassave heeft altijd een afzetmarkt en dankzij dit familiebedrijf ben ik nog meer gemotiveerd,” voegt een gastboer toe.

Tijdens het bezoek werd benadrukt dat bezoekers de plantages niet mogen betreden of de aanplant mogen aanraken om schade aan de gezonde groei te voorkomen en verspreiding van bacteriën te voorkomen. Deze boodschap werd zeer serieus genomen door alle boeren, inclusief de familie Rasdan en Mangoenpawiro.

De groep bracht ook een bezoek aan Ricky Kartodikromo, een ervaren cassaveteler en begunstigde van de Matching Grant Facility van SAMAP. Hij bewerkt ongeveer 3,0 hectare land met cassaveaanplant in Saramacca en heeft meer dan 40 jaar ervaring in de cassaveteelt. Zijn productie omvat gele en witte variëteiten, evenals een variëteit uit Guyana.

Kartodikromo verkoopt zijn verse cassave als hoofdgewas aan verwerkers in Saramacca en restaurants in Paramaribo. Door waarde toe te voegen aan zijn cassave, verkoopt hij nu cassavebrood, kasiri en pepre watra in nabijgelegen supermarkten. “Door deze toegevoegde waarde krijg ik een betere prijs voor mijn producten in ruil voor mijn inspanningen en investeringen,” deelde Kartodikromo met zijn collega-ondernemers.

De boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoeken maken deel uit van het strategische actieplan van het Cassava Value Chain Platform, dat meer dan 100 leden telt en actieve deelname omvat van zowel private als publieke instellingen, waaronder LVV.