‘Ik vrees dat mijn toekomst mogelijk niet rooskleurig is’
Tekst en beeld Ricky Wirjosentono
PARAMARIBO — “Ik ben hier gekomen om meer informatie te vinden zodat ik een betere studiekeus kan maken. Niet alles was duidelijk voor mij, maar ik heb wel met verschillende mensen kunnen praten, onder wie een business analist en die is best interessant. Maar toch overheerst mijn liefde voor infrastructuur. Ik wil graag die studie in Suriname doen, maar als er een mogelijkheid komt om in het buitenland te studeren wil ik dat wel.”
Dit zegt de 19-jarige Raul Donopawiro, een van de meer dan twee honderd aankomende studenten die zaterdag in Clevia Park een informatieavond van platform SuConnect.nl heeft bijgewoond over studeren in Nederland. Maar er werd ook gewezen op de studiemogelijkheden in Suriname zelf. De slagzin voor de infoavond was ‘Into your future. Beroeps- en studiekeuze’. De bezoekers konden zich laten informeren door onderwijsinstellingen, professionals en het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten.
Studeren in eigen land
Eline Verhek, initiatiefnemer voor oprichten van het platform, is tevreden over de opkomst en de deelnemende instellingen en personen. “We hebben genoeg scholen en de overheid erbij betrokken om de bezoekers te informeren dat er ook voldoende studies zijn waarvoor men niet naar het buitenland hoeft. Ze noemde onder andere human resource management en communicatie. Wij hebben jongeren ook bewust willen maken dat ons eigen land ook veel mogelijkheden biedt.”
Het platform is breed opgezet met ondernemers, studenten en bestuurders uit de twee landen. Het ondersteunt net als diverse overheden, bedrijfsleven, NGO’s en burgers wereldwijd de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, met in het bijzonder kwaliteitsonderwijs, ongelijkheid verminderen en partnerschap om doelen te bereiken.
De 18-jarige Kathy Ilahibaks heeft na de stroom informatie nog geen studiekeus kunnen maken. “Met alles wat er nu gebeurt in Suriname, ben ik een beetje bang dat mijn toekomst hier mogelijk niet rooskleurig zal zijn. Alles wordt met de dag duur en studeren zal ook duurder worden. Ik wil graag arts worden, maar ik zie wel wat de toekomst met zich meebrengt”, aldus de 18-jarige.
Mogelijkheden in Nederland
Rio Zalman, die ook lid is van SuConnect.nl, zegt dat de studenten veel praktische vragen hebben gesteld. “Wij bieden de mogelijkheid om in Nederland een sociaal en professioneel netwerk op te bouwen en verbindingen aan te gaan met organisaties, professionals, andere studenten, bijvoorbeeld via een studentenvereniging en buddies. Hij vindt belangrijk dat de Surinaamse jongeren ervaring van oudere studenten kunnen horen en leren wat hen te wachten staat als zij in Nederland willen studeren.
Business analist Karizma Ilahi is een van de professionals bij de info-avond. Zij werkt bij het IT-bedrijf Qualogy Caribbean dat applicaties ontwikkelt, ook voor landen in de regio. Ilahi zegt niet door veel studenten te zijn benaderd, terwijl Informatietechnologie een belangrijke sector is. Zij en haar collega hebben ‘minder aanloop’ gehad dan zij die informatie geven over bijvoorbeeld de opleidingen tot arts en architect.
“We hebben het gevoel dat Surinaamse studenten niet weten welke studiemogelijkheden er zijn voor de IT.” Ilahi zegt dat de meeste mensen naar het buitenland willen en kennelijk een standaardstudie willen doen die hoog in aanzien is. “De bewustwording hoe belangrijk IT is en dat dit in alle sectoren nodig is, is er nog niet echt onder studenten.”