Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » KEMBANG MELATI

KEMBANG MELATI

Muzikale nalatenschap Herman Dijo

Hoe zou een door een Javaanse Surinamer grootmeester Herman Dijo (2-5-1935/27-9-2015) geschreven winnend lied van het eerste Indonesisch Songfestival in 1972, na 51 jaar gere-arrangeerd door Ricardo Dijo i.s.m. jonge Indonesische muzikanten uit Yogyakarta anno 2023 klinken? De (video)producties zullen op 9 augustus 2023 of zoveel eerder aan het publiek worden gepresenteerd.

Muzikaal juweeltje

Een muzikaal juweeltje, deze moderne versie vertolkt door een zangeres die gerekend kan worden tot de millennium generatie. Begeleid door toonaangevende jonge afgestudeerde muzikanten uit de bakermat van de Javaanse muziek (Midden-Java). De geboorte van een Suriname – Indonesië Kroncong product wat door Ricardo Dijo wordt getypeerd als Kroncong Ballad, opgenomen tijdens de vastenmaand van 2023. Het kan worden beschouwd als een verdere bevordering en ontwikkeling van de kroncong muziekstijl die in de koloniale tijd geïntroduceerd werd door de Portugezen in Batavia (in de wijk Tugu) nu het metropool Jakarta van Republiek Indonesië. 

Masterpiece 

Ruim 51 jaar nadat het lied door zijn vader werd gecomponeerd is het idee geboren om het nummer uit 1972 “ Kembang Melati “ samen met jonge Indonesische muzikanten te re-arrangeren en de artistieke vrijheid aan hen over te laten met behoud van de basis (kroncong) melodielijn en de tekst. De beoordeling van het resultaat laat hij over aan de luisteraars. In 1973 schreef Herman Dijo ook een ander nummer getiteld “ Sranan “ die de plurale bevolking, de natuurlijke schoonheid en de rijkdom van het land Suriname artistiek onder aandacht brengt. Bij het beluisteren van de nummers worden enige emoties teweeggebracht en is het de bedoeling om dit ook te delen met het muziekminnend publiek. 

Op 2 mei 2023 was het de gedenkdag van de bekende musicus/dirigent, de Koninklijk onderscheiden heer Herman Dijo, geboren op Tamanredjo in het district Commewijne. Hij zou 88 jaar zijn geworden echter de Almachtige heeft op 27 september 2015 anders beslist en hem tot hoger leven geroepen. Gone but not forgotten

Eerste Indonesisch Songfestival in Paramaribo

In het jaar 1972 werd het eerste Indonesische songfestival gehouden door de Sociaal-Culturele Vereniging Tri Djoko Mulyo (dhr. Paul Somohardjo) en koos de jury voor het winnend lied ” Kembang Melati ” gecomponeerd door bpk. Alm. Herman Dijo verbonden aan Suara Istana en vertolkt door Alma. Ibu Marlene Maridjan. Voor de documentatie van dit deel van het immaterieel cultureel erfgoed ontkom je er niet aan om een paar namen te memoreren die verbonden waren aan Suara Istana w.o. Jack Cross (drum), Herman Dijo (bandleader) (R.I.P.), Jatimin Resosemito (gitaar, R.I.P.), Hendrik Mentokarijo (bass, R.I.P.), Ricardo Dijo (bass), Marlene Maridjan (zang, R.I.P.), Marlene Soekartinie (zang), Henk Danoesastro (zang), Joke Dreischor (percussie/zang), Michel Resosemito (drums) en de bekende musicus en dichter Suryanto (Jozef Ramin Hardjoprayitno (viool, R.I.P.).

Muzikale verbinding, bevordering en ontwikkeling

Ruim 51 jaar na 28 mei 1972 is het lied ” Kembang Melati ” van de heer Herman Dijo (R.I.P.) door zijn zoon Ricardo Dijo als eerbetoon aan de muzikale bijdrage van zijn vader voor Suriname en Nederland in een eigentijds jasje verpakt zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke versie. Ingewijden in de muziekwereld van die tijd zijn op de hoogte van de indertijd beschikbare (opname) mogelijkheden. Dit project is een soort muzikale verbinding, bevordering en ontwikkeling tussen Suriname, Nederland en het herkomstland Indonesië. Het levenslied handelt over de ware melati bloem (de Jasmijn). De bassist/producent Pipit Aprilian Angga Puspa verbonden aan Dapur Musik uit Jogjakarta is benaderd en bereid gevonden om hiermee aan de slag te gaan. Hij koos voor (Sulistyo Ningsih) Tia Sulistyo om de vertolking uit te voeren. 

Op 13 augustus 2023 zal ter gelegenheid van 133 jaar Javaans Surinaamse Geschiedenis in Foyer Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3 in Den Haag het muzikaal erfgoed van Herman Dijo worden belicht in het programma.

(Tekst Mas Jo Moestadja)