Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kapitein over tap yari Klaaskreek: ‘zie dit als ons eigen carnaval’

Kapitein over tap yari Klaaskreek: ‘zie dit als ons eigen carnaval’

Tekst en beeld Edwien Bodjie

Klaaskreek — “Tap yari is iets dat niet meer weg te denken is binnen onze samenleving, ik heb er goude herinneringen aan”. Dit zegt kapitein Harold Olenksi (81) geflankeerd door hoofdkapitein Michel Walden van Klaaskreek, in het district Brokopondo. Vandaag organiseert het dorp het jaarlijks terugkerend evenement tap yari. Het traditioneel afsluiten van het vorige jaar en het inwijden van het nieuwe jaar.

De activiteiten variëren van sport tot dans en muziek. In grote groepen trekken mensen dansend door het hele dorp, “lontu konde” heet het in het Saramakaans. Aan het eind van de middag komen ze massaal terug naar de recreatiezaal waar er nog eens uitbundig wordt gefeest. “Ook vanuit de stad en andere dorpen in het district trekt deze activiteit veel bezoekers”, zegt Walden. Op zijn balkon in het centrum van het dorp vertellen de traditionele gezagsdragers over deze festiviteit.  

“We vieren dus het succes van het afgelopen jaar om op die manier inspiratie op te doen zodat we in het nieuwe jaar weer succesvol kunnen zijn”

kapitein Harold Olenksi

“Dit is iets waarmee we zijn grootgebracht, als kleine jongen was dit één van de grootste feestdagen”, zegt Olenski. Dit is onderdeel van de “yai kuutu”, de nieuwjaarsvergadering die in januari wordt gehouden. Vanwege verschillende omstandigheden wordt het dit jaar in februari gehouden. In de nieuwjaarsvergadering worden onder andere de verbeterpunten van het afgelopen jaar besproken en worden plannen gemaakt voor het nieuwjaar op beleidsgebied.

“We vieren dus het succes van het afgelopen jaar om op die manier inspiratie op te doen zodat we in het nieuwe jaar weer succesvol kunnen zijn”, aldus Olenski. Hij is geboren in Ganze aan de Surinamerivier maar moest vanwege de komst van het stuwmeer vertrekken naar deze nieuwe plek die nu Klaaskreek heet. Het ligt langs de Surinamerivier en is ook te bereiken via de afobakaweg.

Er is een enorme drukte in het dorp, rond de recreatiezaal en het voetbalveld. Voedselkraampjes langs de weg met onder andere BBQ, maar ook ijsjes. Later op de avond zullen er verschillende muziekgroepen optreden. “Dit is uniek in Suriname, zo een grote drukte bij een tap yari ga je nergens anders vinden” zegt Walden enthousiast.

De hoofdkapitein zal het podium betreden om de aanwezigen toe te spreken. “Ik ga de bezoekers oproepen geen ruzie te maken, we zijn hier om te feesten en feesten mag niet gepaard gaan met ruzie.” Ook de veiligheid op weg moet van hem serieus genomen worden.

“Als mensen gedronken hebben moeten ze absoluut niet achter het stuur” zo geeft hij vooraf een deel van de speech die hij zal houden. “En iedereen is welkom om te feesten op Klaaskreek, het is een bijzonder dorp, mooie huizen, mooie straten en vooral mooie mensen. Zie dit als onze eigen carnaval.”