Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kans dat binnenstad Paramaribo geschrapt wordt als Werelderfgoed reëel

Kans dat binnenstad Paramaribo geschrapt wordt als Werelderfgoed reëel

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO ꟷ Na op 3 oktober een brief gericht te hebben aan de charge d’ affaires ad-interim van Suriname Shaubhaagjewatie Alibux-Pherai bij de Unesco, heeft deze organisatie woensdag een rappelschrijven gestuurd. De brief waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen, heeft dezelfde inhoud als die van 3 oktober waarin het orgaan zegt van verschillende bronnen te hebben vernomen dat Suriname al heeft getekend met een aannemer en de bouw van de vergaderzaal voor DNA is gestart.

Lazare Eloundou Assomo, de directeur van de World Heritage Centre, herinnert Alibux-Pherai in de brief aan dat in de laatste correspondentie de technische reactie van de bouwexperts van de Unesco, Icomos, over de bouw is opgenomen. “Daarin staat dat er een feasibility studie moet worden gedaan en dat er meer opties voor het bestaande ontwerp moeten worden gepresenteerd die wel voldoen aan de richtlijnen van het masterplan van 2018.”

” De aannemer Bouwvast Jankie was met een inschrijfbedrag van 5.680.790,55 US dollar, 7 procent duurder dan de raming van Openbare Werken zelf”

Het rappelschrijven is gestuurd omdat Suriname niet heeft gereageerd op de eerste brief van Eloundou Assomo. Indien Suriname ook deze keer stil blijft zal de kwestie voorgelegd worden aan de World Heritage Committee. Dit orgaan binnen de Unesco kan dus beslissen of de houten binnenstad van Paramaribo op de lijst met werelderfgoed in gevaar komt, of geschrapt wordt als werelderfgoed. Vernomen wordt dat meestal voor de eerste optie gekozen wordt.

Purp

Daarmee zou ook het Paramaribo Urban Rehabilitation Project (Purp) dat ook een tweede fase in zou gaan in gevaar komen. De gebouwen en de binnenstad worden aangepakt binnen het programma omdat ze erkent zijn als werelderfgoed. Als die status wegvalt is er geen reden om de bouw te financieren.

Stephen Fokke die in zijn functie van sitemanager voor de houten binnenstad van Paramaribo publiekelijk vaker aan de bel heeft getrokken om te waarschuwen voor de effecten van het voortzetten van de bouw van de nieuwe vergaderzaal van DNA, stelt zijn functie per 1 november ter beschikking. Ook de secretaris-generaal van de Nationale Unesco Commissie Suriname, Vidya Narain, heeft haar functie neergelegd, meldt Starnieuws.

Orag geheim

Er is nog meer aan de hand met het gebouw dat nu in ijltempo gebouwd wordt. Zo is het gegund aan de duurste inschrijver Bouwvast Jankie, terwijl in de aanbestedingsvoorwaarden is aangegeven dat het ministerie van Openbare Werken zal toewijzen aan de laagste inschrijver. De aannemer Bouwvast Jankie was met een inschrijfbedrag van 5.680.790,55 US dollar, 7 procent duurder dan de raming van Openbare Werken zelf.

In de Onderraad voor Aanbestedingen en Gunningen (Orag) is besloten dat toch Bouwvast Jankie het werk gegund krijgt. Orag wordt voorgezeten door vicepresident Ronnie Brunswijk. In een reactie op vragen van dWT stelt de woordvoerder van de vp dat besluitvorming genomen binnen de Orag “geheim zijn, tenzij expliciet toestemming hiervoor wordt gegeven.”