Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kanapé kritisch: “Wij moeten het van de uitvoering hebben”

Kanapé kritisch: “Wij moeten het van de uitvoering hebben”

ABOP-fractieleider Obed Kanapé is de mening toegedaan dat de regering zoveel mooie plannen heeft maar er weinig meedoet. De plannen moeten uitgevoerd worden. Dan pas heeft de samenleving er wat aan. Hervorming van het onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en het ondersteunen van de productie genieten prioriteit bij hem. De uitvoering van de plannen zal bewijzen of de regering heeft gewerkt.

Kanapé gaf zijn mening na afloop van de presentatie van de jaarrede door president Chan Santokhi. Er zal volgens hem druk uitgevoerd moeten worden op de regeringstop die op haar beurt de mensen die het werk moeten doen, ertoe moet bewegen resultaten te boeken.

In gesprek met de STVS zei de ABOP-fractieleider dat als de realisatiecijfers rond de 50-60 procent zijn er dan weinig is gedaan voor de samenleving. De regering moet zich niet altijd beroepen op de kwestie van weinig capaciteit. Als er gezegd wordt dat het macro-economisch beter gaat dan zal de gemeenschap het daadwerkelijk merken.

Kanapé gaf als voorbeeld dat als er gesproken wordt over de aanpak van de criminaliteit de burgers moeten zien dat de politie op straat aan het patrouilleren is. Burgers en bedrijven die vragen om steun op het vlak van de productie moeten dat dan ook krijgen. Het kan naar zeggen van de politicus niet zo zijn dat mensen met een autorisatie document lopen en er niks mee kunnen. Er is volgens Kanapé weinig tijd over om zoveel te beloven en met weinig realisatie op de proppen te komen.

De president zei vrijdag tijdens zijn vierde jaarrede dat hij misschien te optimistisch is geweest over het tempo waarin fundamenteel ontspoorde zaken weer op spoor konden worden gezet. “Misschien ben ik ook te optimistisch geweest over de slagkracht van onze coalitie. En hebben we ons misschien ook onvoldoende gerealiseerd, dat agenda’s in werkelijkheid niet synchroon liepen”, zei hij over 3 jaar regering-Santokhi.

Santokhi dacht dat er goede afspraken waren vastgelegd in het regeerakkoord. Hij zei dat hij dit niet als excuus gebruikt, maar om de context te schetsen waar we vandaag staan en waar we naartoe gaan.