Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Kan deze Hindostaan wel pom maken?’

‘Kan deze Hindostaan wel pom maken?’

door Sharon Singh

Zo heilig als pizza is voor de Italiaan, zo heilig is pom voor de Surinamer. Als je maar even afwijkt van het originele recept, krijg je een stormvloed van kritiek over je heen. Hoewel het gerecht van oudsher door de Joden is geïntroduceerd, claimt de creoolse bevolkingsgroep het. Andere bevolkingsgroepen, onder wie Javanen en Hindostanen, zouden niet in staat zijn om pom te doen smaken zoals het hoort. Vooral op Facebook zijn de reacties vaak niet mals.

Kerrie pom

Eetgelegenheid Delicio heeft een unieke 1-april mop bedacht. Pittige kerrie pom. Sommige culinaire avonturiers zijn erin getrapt en waren uitermate benieuwd naar de smaak, maar volgens eigenaresse Varsha Binda hebben mensen de post ook gedeeld om sensatie te creëren. Dit had ze trouwens verwacht. Over de mop is goed nagedacht.

Binda legt uit: “Onze marketeer bedacht dit idee, we wilden iets pakkends. We hebben pom met kip, vis en zelfs een vegetarische variant.” Het team wilde iets dat ‘vies’ lijkt. “De reden waarom we in die richting een stunt hebben bedacht is omdat ik een Hindostaan ben en ik merk op dat nieuwe klanten ervan opkijken dat we pom verkopen.”

‘Kan deze wel pom maken’ of ‘zet geen masala in mijn pom’ of ‘is je pom zoet’ zijn reacties die ze van krijgt. “Dus dat blijft wel een beetje hangen.” Het bedrijf heeft een balans weten te vinden tussen zoet en zuur, voor een extra kick. De pom wordt op maat gemaakt. Zo mogen bepaalde klanten geen zoet of geen zout in hun gerecht.

Vernieuwingen

Tegenwoordig bestaat de pom niet uitsluitend uit tayer, zoutvlees en kip, maar er is zelfs een vegetarische versie en een versie met vis. In 2018 heeft de Ware Tijd een Media Cook-Out georganiseerd en toen hebben deelnemers tijdens een pombattle, hun pom zelfs met tahoe gevuld. Maar er zijn meer opties voor vernieuwingen.

In de Verenigde Staten heeft een chef in een informele setting met vrienden geëxperimenteerd met pomtayer. Er werd een vegan pom gebakken. Niet alleen was deze honderd procent plantaardig, maar in plaats van een klodder roomboter te gebruiken, is de pan ingevet met olijfolie om de tomatensaus te maken. Voor het laten indikken en op smaak te brengen is groentebouillon gebruikt.

Koken met oma

Als klein meisje ging Varsha altijd met haar oma mee naar Vaco om kookboeken te kopen. “Mijn oma had een indrukwekkende verzameling.” Zij hield van koken en het uitproberen van nieuwe gerechten, weet Varsha nog. Oma was een vaste kijker van de kookprogramma’s op televisie. “Als ze nieuwe recepten zag moesten we die uitproberen.”

Op vijftienjarige leeftijd begon de tiener op bestelling voor familieleden en vrienden te koken. Hoewel ze een baan had, bleef ze bezig met kokkerellen en bestellingen aannemen. Al vijf jaar is het haar voltijdse baan. Naast pom verkoopt zij ook pastei, macaronischotel, ovenkip en verschillende salades.

Om haar klanten tegemoet te komen heeft ze een mixbox samengesteld van diverse hapjes. Terug bij waar het allemaal begon: de mop over de pittige kerrie pom. Gaat ze het ooit proberen? “Zeer zeker, het is in onze gedachten. Mocht het experiment slagen dan zou ik het willen aanbieden. En dan wordt wat nu een april mop is, werkelijkheid.”