Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Juiste voeding belangrijk voor vergroten weerbaarheid bij ziekte

Juiste voeding belangrijk voor vergroten weerbaarheid bij ziekte

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Tachtig procent van onze lichaamscompositie wordt bepaald door voeding, slechts twintig procent wordt bepaald door sport en beweging. Daarom is de juiste voeding heel belangrijk voor een goede gezondheid. Dit kwam naar voren tijdens een lezing gehouden door de Hematologie afdeling van het Sint Vincentius Ziekenhuis woensdag.

Het thema was: Wat kan je het beste eten als je bloedkanker hebt? Afgelopen zondag was het namelijk Wereld Bloedkankerdag en in verband daarmee mocht Suelle Shepperd, topsporter, ondernemer en Fifa scheidsrechter de aanwezigen tips en tricks geven over hoe een gezonde leefstijl te waarborgen. Zeker voor de mensen die leven met (bloed)kanker.

Switch

Een van de zaken die Shepperd de aanwezigen adviseerde is om de switch te maken van dierlijk voedsel naar meer plantaardig. Dierlijk voedsel duurt ook langer om te verteren. Sommige vleessoorten zelfs drie maanden, legt de topsporter uit.

“Groenten en fruit verteren makkelijker en sneller. Maar wacht niet totdat je honger krijgt want anders is de kans groot dat je naar iets grijpt dat minder gezond voor je is.” Shepperd legde ook uit dat de eerste maaltijd van de dag, het ontbijt, het liefst geen suikerrijk ontbijt moet zijn.

Dat vanwege het feit dat als het lichaam veel suikers krijgt, deze naar nóg meer suikers zal vragen waardoor er minder weerstand is om de ziekte het hoofd te bieden. Gebruik liever peulvruchten, fruit, volkorenproducten en yoghurt, was het advies.

Herstel

Een van de vele tips die Shepperd gaf was om ook voldoende slaap te nemen en dat zijn minimaal acht uren per dag. “Je lichaam herstelt in je slaap en dat is wat het nodig heeft vooral bij ziekte”, legt de inleider van de lezing uit. Ook het drinken van genoeg water, minimaal twee liter per dag, helpt het lichaam herstellen. Shepperd adviseert daarbij liever geen alcoholhoudende dranken of suikerrijke sappen te gebruiken.

Zeer belangrijk voor de weerbaarheid is minimaal dertig minuten bewegen van het lichaam. “Bouw het rustig op vooral als je niet gewend bent te bewegen. Probeer simpele oefeningen te doen.” Dit demonstreerde de inleider door de aanwezigen te laten opstaan en enkele bewegingen te doen die positief werden ontvangen door haar gehoor.

Tenslotte bemoedigde Shepperd een ieder om ondanks de moeilijke tijd in het land een positieve grondhouding te hebben. “Probeer lichtpunten en ankerpunten te hebben en start je dag positief.” Internist-hematoloog Nicole Oldenstam, de initiatiefnemer van de lezing, was blij met de goede opkomst.