Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jubileumeditie Anton de Komlezing met Elvira Sweet

Jubileumeditie Anton de Komlezing met Elvira Sweet

Jubileumeditie Anton de Komlezing met Elvira Sweet

Op woensdag 24 oktober verzorgt Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van Provincie Noord-Holland de Anton de Komlezing 2012. Zij is tevens voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost. Zij zal onder meer spreken over het vakbondsverleden van De Kom in relatie tot de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt. Jörgen Raymann zal in een gesprek met de zaal zicht proberen te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.

De Anton de Komlezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam. Met de naamgeving van deze lezing menen de initiatiefnemers Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. Dagblad Trouw is mediapartner van de Anton de Komlezing. Daags na de lezing publiceert de krant een uitgebreid verslag.

De lezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de daaropvolgende jaren namen advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge en CDA-politicus Ab Klink het woord.

Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland zet zich in om discriminatie in Nederland te signaleren, te voorkomen en te bestrijden door onder meer kennisbemiddeling, training en deskundigheidsbevordering en het monitoren van ontwikkelingen op het gebied van discriminatie en het bestrijden ervan.

Datum: 24 oktober 2012, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Entree: 5,00 euro
In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk: telefoon 020 – 620 25 35 of e-mail lezingen@verzetsmuseum.org


Posted

in

by